Biserica Ortodoxă rusă din Suedia, lăsată fără subvenții: „Este folosită de Moscova pentru activităţi care ameninţă securitatea țării”

Data actualizării: Data publicării:
drapelul suediei
Agenţia suedeză care acordă ajutor cultelor a anunţat joi că taie subvenţiile pentru Biserica Ortodoxă rusă. Foto: Profimedia

Agenţia suedeză care acordă ajutor cultelor a anunţat joi că taie subvenţiile pentru Biserica Ortodoxă rusă, suspectată că serveşte drept legătură pentru serviciile de informaţii ale Rusiei, relatează AFP.

Mai mult, Biserica nu respectă „criteriile democraţiei” necesare pentru a primi o subvenţie, a declarat într-un comunicat Agenţia suedeză de sprijin pentru comunităţile religioase.

Serviciile de informaţii suedeze (SAPO) consideră că Biserica este folosită de statul rus „ca o platformă pentru colectarea de informaţii şi alte activităţi care ameninţă securitatea”, a subliniat agenţia.

„Conform observaţiilor serviciilor de informaţii suedeze, se pare că reprezentanţi ai comunităţii religioase au avut contact cu persoane care lucrează pentru serviciile de securitate şi de informaţii ruse”, se mai arată în comunicat.

Biserica Ortodoxă rusă din Suedia a primit finanţare semnificativă din partea statului rus, iar reprezentanţii săi au acţionat în aşa fel încât par să încurajeze „sprijinul pentru invazia rusă în Ucraina”, notează AFP, citată de Agerpres.

Biserica a negat acuzaţiile, se mai arată în comunicat.

Patriarhia Moscovei se numără deja printre beneficiarii celor mai mici subvenţii acordate instituţiilor religioase. În 2022, Biserica a primit puţin sub 200.000 de coroane (18.000 de euro) de la statul suedez.

SAPO a estimat în raportul său anual recent că Rusia este una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii Suediei.

În 2023, un fost membru al serviciilor suedeze de informaţii a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj în beneficiul Rusiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri