Sari la conținut

Bulgarii și moldovenii, în stradă în semn de solidaritate cu românii

Manifestații de solidaritate cu românii, în două țări vecine: Republica Moldova și Bulgaria. Două evenimente pe Facebook au fost create pentru a protesta față de Ordonanță de Urgență 13/2017.

16386950-259833301116525-3311165911804663755-n-1

„Un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei în România ar reprezenta un semn rău pentru Bulgaria. Succesul înregistrat în ultimii ani de România este una dintre puţinele speranţe că se poate face ceva pentru funcţionarea statului de drept”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook.

Organiatorii mai spun că oficialii bulgari simt fiori reci când e vorba despre succesele pe care le înregistrează Justiția română. „Iată de ce este important ca poporul român să reuşească şi să arate că victoriile obţinute în ultimii ani sunt ireversibile”, explică inţiatorul mitingului de susţinere din Bulgaria.

La această oră, peste 1.500 de persoane și-au exprimat interesul să participa la mitingul din Sofia.

Protestul de la Chișinău, organizat de un ex-comunist

Un alt protest, în semn de solidaritate, va fi ținut la Chișinău, acolo unde va fi organizat un marș de susținere sub deviza: „Doua state, aceiași hoți”. Marșul va începe vineri, 3 februarie, de la ora 18:00 pornind de la statuia lui Stefan cel Mare.

„Marșul solidarității se înscrie în contextul manifestațiilor masive din România, unde în ultimele trei zile au avut loc cele mai mari proteste de după Revoluție. Mai mulți activiști, reprezentanți ai societății civile, precum și membri ai Platformei Demnitate și Adevăr susțin marșul”, relatează jurnal.md.

Manifestația de peste Prut nu ar fi surprinzătoare dacă în spatele acesteia nu ar fi un politician ex-comunist. Ideea a fost lansată public de Grigore Petrenco, fost deputat între 2005 și 2014 din partea Partidului Comuniștilor din Republic Moldova. Pe pagina de Facebook, el a amestecat ideea de anticorupție din România cu lupta sa împotriva lui Vlad Plahotniuc (PD).

În timpul campaniei prezidențiale de anul trecut, acesta i-a îndemnat pe candidaţii opoziţiei Maia Sandu, Andrei Năstase şi Dumitru Ciubaşenco să se retragă din cursa prezidenţială pentru că nu ar avea nicio şansă.

Astăzi sunt așteptate să continue protestele și în România. Un eveniment de amploare ar fi pregătit pentru duminică, și mai mare decât cel de miercuri.