Ce soluții vede Mircea Geoană pentru reabilitarea României în ochii Europei

Data publicării:
15032013 20geoana-55108

„E grav. Asistăm la o erodare a imaginii noastre, pe un fond economic prost în Occident. E ca la leapșa - ai bască, nu ai bască. A fost mai întâi Grecia, elevul năstrușnic, acum poate e rândul nostru, poate al Bulgariei, poate al Ungariei. Sunt 26 milioane de șomeri în Europa, economia zonei euro e în recesiune, imigranții provoacă alte reacții, dar și în plan intern s-a neglijat, imaginea noastră e acum la cote de avarie. Pledez pentru o ofensivă de primăvară, se poate face. Știu să o fac, am mai făcut-o. Nu mă refer exclusiv la problema cancelariilor occidentale, ci și la principalele piețe și centre financiare ale lumii. Când Der Spiegel spune că în România e corupție, prin gura ministrului german, sau orice revistă de circulație mare spune asta, omul de afaceri primește aceeași informație”, a explicat Mircea Geoană.

„Reputația proastă alungă banii din țară, turiștii, locurile de muncă”, a subliniat el.

„Când în Europa lucrurile merg prost, și eonomia României se sufocă. Pledez pentru recâștigarea credibilității, inclusiv ca partener serios de afaceri. A început deja ofensiva, am avut întâlniti cu agenții guvernamentale, Parlamentul, comisiile relevante, mediul privat, de publicitate, și sugerez înființarea unui consiliu public-privat. Ofensiva ar putea prinde contur și vă garantez că în 6 luni multe semne de întrebare ar fi rezolvate”, a explicat Geoană.

„La Guvern se lucrează la o astfel de strategie. Sper ca propunerile făcute de noi să fie luate în calcul. Știu cum se face, am mai trecut prin astfel de momente”, a subliniat el.

Citiți și: Mircea Geoană recomandă prudență în privința regionalizării

Mircea Geoană: PDL nu va dispărea, dar se va întoarce la dimensiunea PD de 8-9 la sută din voturi

Mircea Geoană, despre racolările PNL: Nu le-ar face rău să fie mai atenți

Geoană: Se impune o vizită a lui Ponta la Washington anul acesta

Geoană a fost întrebat despre apelul la unitate lansat de președintele Traian Băsescu, mai ales în privința politicii externe. „Aș fi vrut să aud mesajul acum un an și ceva, e puțin cam târziu, influența lui Băsescu a scăzut dramatic, acum un an și ceva ar fi fost altceva. În plus, am mai auzit astfel de declarații, multă lume nu crede în buna sa intenție”.

„Mă doare inima să văd oameni în PE cum se duc acolo cu pâra. Există o limită a războiului politic intern, când e vorba de interesul țării. Am mai avut momente grele în relația cu Germania și să am știut să refacem o relație extrem de importantă. În câteva luni, cu seriozitate și discuții, cu toate partidele din Germania, se poate realiza. Dacă noi continuăm să spunem la Berlin că România e o țară dincolo de limita acceptabilului, ne va fi mai greu”, a subliniat Mircea Geoană.

Situația e atât de periculoasă economic și social, nivelul de sărăcie e atât de mare, sectorul privat se sufocă. Riscul de data asta e aproape mortal pentru noi, cine nu crede să se uite în Bulgaria, unde au apărut erupții sociale. Anul ăsta nu avem alegeri, măcar în 2013 să luptăm cu toții. Trebuie început un război împotriva sărăciei, care ne sufocă. Împotriva corupției trebuie luptat, pentru o mai mare transparență. Ne trebuie o economie mai competitivă, locuri de muncă, trebuie să fim mai patrioți din punct de vedere economic. În plus, reputația trebuie refăcută”, a explicat el.

„Vom avea astfel și cifre de creștere economică mai mari, vom atrage investiții străine, vom crea locuri de muncă. Românii din străinătate vor regăsi interesul de a reveni acasă. În fiecare an, 5-7 miliarde de euro se trimit acasă. Dacă acești oameni ar fi în România angajați cu salariul mediu pe economie, România ar avea 20 de miliarde de euro pe an în plus la PIB. Iată ce resursă este acolo”, a subliniat Geoană.

„Sunt convins că lumea înțelege că situația e atât de gravă că, dacă va continua un model păcătos, riscăm să ne scufundăm cu toții. Ne putem trezi cu o țară atât de sleită, cu o economie devastată și oameni atât de revoltați, că nu o să mai ai ce să guvernezi”, a declarat el.

„Cine spune că România e condamnată să fie lanterna roșie a Europei, vă spun că nu e așa. Mi-aș propune să nu mai fim lanterna roșie a Europei în următorii cinci ani. E o țară mare, cu resurse. Cred că ambiția de a răzbi trebuie să înceapă să reapară”, a subliniat Geoană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri