Cum anunță Boris Johnson concedieri în sectorul public: „Vom avea nevoie de mai puţini funcţionari”. Reacția sindicatelor

Data publicării:
Boris Johnson pe un ecran mare, oameni se uita la el, se vede si steagul marii britanii
Boris Johnson, în timpul unui discurs public. Foto: Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson le-a adresat funcţionarilor publici un mesaj în care le explică faptul că guvernul are nevoie de „mai puţini” dintre ei şi îşi cere scuze pentru „preocupările şi incertitudinea” provocate de planurile sale de reduceri de personal. Sindicatele au spus că anunțul premierului este „rușinos” și i-au cerut demisia. 

Premierul notează că numărul funcţionarilor publici a crescut cu 20% din 2016, în „circumstanţe excepţionale”, dar banii contribuabililor trebuie cheltuiţi „judicios” şi guvernul său va încerca să scadă costurile, pe fondul inflaţiei ridicate, potrivit unui mesaj la care a avut acces agenţia de ştiri britanică PA, preluată de dpa și Agerpres.

„Nu vom mai cere ca statul să aibă aceeaşi prezenţă colosală în vieţile oamenilor. Iar retragerea statului înseamnă că vom avea nevoie de mai puţini funcţionari publici”, a explicat Johnson.

Boris Johnson le-a cerut mai devreme în mai miniştrilor să reducă 90.000 de posturi publice, aproximativ o cincime din total, pentru a reveni la nivelurile din 2016.

„Costul guvernului nu trebuie să fie mai mare decât cel absolut necesar pentru a sluji adecvat populaţia. Iar cum în momentul de faţă numeroase familii şi companii se străduiesc să-şi scadă cheltuielile, pe fondul creşterii inflaţiei pe plan global, este corect să facem acelaşi lucru”, a argumentat el.

Sindicatele îi cer demisia lui Johnson

Secretarul general al sindicatului PCS (Public and Commercial Services, principalul sindicat al angajaţilor la stat în Marea Britanie), Mark Serwotka, a criticat faptul că „premierul le mulţumeşte funcţionarilor publici într-o propoziţie, iar în următoarea le spune că locurile lor de muncă sunt periclitate”.

„Este ruşinos şi îi cerem să demisioneze imediat, pentru binele ţării”, a conchis liderul sindical.

„Funcţionarii publici au muncit din greu în pandemie cu resurse deja subdimensionate, aşa încât tăierea în şi mai mare măsură a posturilor este mai mult decât lipsită de raţiune, va duce la haos. Avem nevoie de mai multe posturi în serviciul public, nu de mai puţine”, a insistat Serwotka.

La rândul său, Mike Clancy, secretarul general al sindicatului Prospect, reunind ingineri şi cercetători, a atenţionat că membrii acestuia „vor fi foarte mânioşi că premierul pare să le dea cu piciorul, spunându-le că unul din cinci va pleca”.

„În plus, dincolo de teama că-şi vor pierde locul de muncă, funcţionarii se confruntă şi cu criza costului vieţii, pe care premierul nu a făcut decât să o adâncească”, a adăugat Clancy.

Un purtător de cuvânt guvernamental a menţionat că „a fost corect ca personalul din serviciile publice să fie întărit în perioada Brexitului şi a pandemiei, dar acum trebuie să revenim la nivelurile de personal din 2016 şi li s-a cerut tuturor departamentelor guvernului să prezinte cum se poate realiza acest lucru”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri