Economia ca o armă. Pentru Rusia, Ucraina, în ciuda recentei evoluţii, nu este o cauză pierdută

Data publicării:
rusia ucraina

Vladimir Putin ia atitudine în problema Ucrainei. Şeful de la Kremlin a ordonat alertarea şi efectuarea de exerciţii ale trupelor din vestul ţării, dinspre graniţa cu Ucraina. Totuşi, nici măcar Putin nu îşi permite - cel puţin în acest moment - un conflict deschis cu Ucraina. Acţiunile ceva mai subversive sunt specialitatea în acest moment - revoltele din Crimeea sunt din acest registru. Dar acolo au apărut şi mişcări contrare: tătarii din regiune susţin noua putere de la Kiev. Moscova trebuie să ducă acum un război de repliere. Faptul că evenimentele de la Kiev au escaladat chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci nu este întâmplător. Lumea era cu ochii pe Rusia, care nu a putut să acţioneze cum ar fi dorit. Acum, un conflict deschis este improbabil. Mai degrabă un război economic de uzură va fi reţeta aplicata în cazul Ucrainei.

Sprijinirea proruşilor din Crimeea, sub diverse forme, va fi una dintre parghiile prin care Moscova va încerca să submineze puterea de la Kiev, însă intervenţia armată ar fi periculoasă. Flota rusească de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, a fost pusă în alertă, dar nu va interveni. Mai degrabă ar aştepta o secesiune a Crimeei.

Rusia nu a avut nici o jenă sa calce sub şenila tancului teritorii care i-au aparţinut - Transnistria, Cecenia sau mai recent Georgia. Însa în cazul Ucrainei, situaţia e diferită: interesul lumii a crescut, iar riscul unui război civil ar fi prea mare. Mai degrabă un război economic care să producă pagube ar fi potrivit, iar Rusia chiar poate să provoace suferinţă pe acest canal.

Ucraina este într-o criza profundă. Experţii americani sunt deja la Kiev pentru a ajuta autorităţile să gestioneze o economie în colaps, iar FMI aşteaptă instalarea unui guvern pentru a începe negocierile pentru un acord de finanţare. Se discută de 35 de miliarde de dolari în total, dar vitală va fi finanţarea pe termen scurt. În următoarea lună, Ucraina are nevoie urgentă de 4 miliarde de dolari pentru a plăti salariile şi pensiile. Aceşti bani sunt necesari ca aerul, altfel, oamenii vor ieşi pe străzi de foame.

Şi în acest tablou Rusia - cel mai probabil - va veni să pună sare pe rană. Sarcina Moscovei în acest moment este să pună cât mai multă presiune asupra puterii de la Kiev, să o facă să greşească, să dezamăgească, intern şi internaţional. Este de aşteptat ca Gazprom să scoată rapid o factură de 2,3 miliarde de dolari pentru gaze. Şi, oricum, grupul rusesc este obişnuit cu cifrele mari. În toamnă, când încă se discuta de asocierea Ucrainei cu UE, se vorbea de datorii la gaze de peste 10 miliarde de dolari.

Rusia are arme de luptă economică. Poate să blocheze vizele pentru muncitorii ucrainieni. A exersat deja oprirea importurilor din Ucraina şi controlul amănunţit la frontieră. Toate acestea erodează şi sunt mai eficiente pe termen lung decât un conflict deschis.

Pentru Rusia, Ucraina, în ciuda recentei evoluţii, nu este o cauză pierdută. Cel mai probabil, Putin va aştepta alegerile din 25 mai, care teoretic pot fi câştigate de forţe proruse. La Kiev este o putere prooccidentală, dar Ucraina este mai mare de atât, cu cei 46 de milioane de locuitori ai săi.

Dacă în urma scrutinului va ieşi o forţă ostilă Rusiei, atunci Putin îşi va reconsidera opţiunile. Până atunci, războiul economic va fi eficient.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri