Elveţia susține că face tot posibilul pentru a aplica sancţiuni împotriva Rusiei, dar „nu ni se poate cere să ne încălcăm legile”

Data publicării:
alain berset face declaratii

Elveţia condamnă în termenii cei mai fermi războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, este foarte implicată în asistenţa umanitară pentru Ucraina şi face tot posibilul pentru a pune în practică în mod serios sancţiunile împotriva Moscovei, a afirmat marţi preşedintele elveţian Alain Berset, potrivit Reuters.

„Am adoptat sancţiunile (UE) şi, evident, tratăm această chestiune foarte serios. Pur şi simplu facem tot ce se poate pentru a le pune în aplicare în mod serios”, a spus Berset într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

În prezent în parlamentul elveţian există mai multe iniţiative pentru a autoriza reexportarea de arme şi muniţii, dar o decizie este aşteptată abia peste câteva luni.

Principiul neutralităţii Elveţiei semnifică faptul că Berna „nu sprijină militar nicio parte”. „Este un angajament pe care l-am luat în mai multe rânduri, în legile noastre şi la nivel internaţional, dar pentru noi este şi o chestiune de credibilitate. Nu ni se poate cere să ne încălcăm legile, nu ni se poate cere acest lucru”, a accentuat preşedintele elveţian.

El a amintit că ţara sa a îngheţat active ale oligarhilor ruşi în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni, ceea ce reprezintă „o parte importantă din ceea ce s-a blocat pe continent”.

De partea sa, şeful executivului german a spus că „speră” într-o evoluţie a poziţiei Bernei, ce refuză în acest stadiu să autorizeze reexportarea de arme de fabricaţie elveţiană către Ucraina.

„Ştim că Ucraina are nevoie de sprijin, inclusiv de arme şi muniţii, şi de aceea Germania a depus mai multe solicitări pentru a şti ce se poate face pentru a ameliora situaţia şi a ţine mai bine cont de nevoile Ucrainei”, a explicat cancelarul german, citat de AFP, preluată de Agerpres.

„Am luat notă de deciziile luate până în prezent şi urmărim foarte atent dezbaterea extrem de animată din Elveţia”, a adăugat Scholz.

Săptămâna trecută, ţările membre ale G7 i-au solicitat Elveţiei să ia măsuri mai active împotriva finanţelor oligarhilor ruşi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri