Emil Hurezeanu: UE și SUA vor să-i convingă pe comuniștii de la Chișinău să participe la o mare coaliție de guvernare

Data publicării:
parlament chisinau republica moldova - iurie leanca fb

„Adevărata convertire a unei țări clientelare, populiste, cu tradiții comuniste, de cultură politică autoritară și cu urmași ai comuniștilor la putere se face cu ei!”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

„Şansa proeuropeană e singura soluţie reală pentru majoritatea oamenilor din Republica Moldova, chiar dacă nu au aflat asta. Dar nu-i poți condamna că nu știu că Europa e mai avantajoasă decât Asia, respectiv Rusia, având în vedere experiența lor de școală, de viață, culturală, și-n sensul în care își vând produsele sau locului de muncă, bone....Interesant cum româncele noastre – și ardelencele, și oltencele, și basarabencele- sunt cele mai bune bone ale europenilor. Și la Roma sau Milano, și la Moscova. Cele mai bune bone la Moscova și de încredere sunt la moldovencele. E un semn bun pentru mamele, soțiile, bunicile noastre, semn că și copiii altora le vor. Și părinții, și copiii altora le vor. Experiențele astea pe care le au ei în Rusia nu se pot șterge cu buretele. Apoi, rușii se pricep. Au inoculat două-trei partide-pirat, care să strice un pic jocurile, i-au readus pe comuniști în putere”, a mai spus jurnalistul.

El a reamintit situația de la sfârșitul anilor 90, când era nevoie de o alternativă la putere în România a administrației Emil Constantinescu, care fusese binevenită în România, avusese prima inițiativă a deschiderii prooccidentale, dar care nu mai avea șanse de reproducere după 2000, după patru ani de gestionare a unui cataclism economic intern.

„Deci când comuniștii ăștia populiști din PDSR-ul lui Adrian Năstase au cunoscut o mică modernizare sub Adrian Năstase, după 2000 ca prim-ministru și cu revenirea oarecum schimbată, cu semn schimbat, a lui Ion Iliescu, care nu mai era „imparțialul” sau promoscovitul de la începutul anilor 90, ci devenise el însuși, prin forța împrejurărilor, un proatlantist, de-abia atunci schimbarea s-a produs în profunzime!”, a arătat Emil Hurezeanu.

„Când au revenit la putere PDSR-iștii cu Ion Iliescu cel cu fața înseninată spre Vest, cu Adrian Năstase ce reprezenta o întreagă echipă de social-democrați mai moderni, atent instruiți și bine sfătuiți de social-democrații germani cu un an înainte de alegerile din 2000, au început dialogul cu Uniunea Europeană, au continuat procesul de definitivare a intrarării României în NATO și pe mâna lor – cu baroni locali, cu populația săracă, cu votanții lor – inerțiile s-au creat în favoarea noilor orientări. A fost foarte important, să știți! Și din cauza asta, probabil, și-n Moldova e nevoie, bănuiesc, de o posibilitate a prezenței comuniștilor într-un guvern de coaliție, cu comuniști vicleni, în profunzimea lor promoscoviți, dar care, chiar sub Voronin acum câțiva ani, au refuzat proiectul Kozak de federalizare propus de Moscova. (...) Noi avem tradiția trântitului ușilor de către ruși importanți și nemulțumiți brusc, scârbiți de comportamentul subit prodemocratic al românilor”, a conchis Emil Hurezeanu.

Citiți și: 

Emil Hurezeanu, despre scrisoarea Angelei Merkel și prima vizită în R. Moldova a lui Klaus Iohannis: „Moldova are șanse reale să scape din laba ursului”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri