Epidemiologul care a condus strategia neobișnuită anti-COVID a Suediei: „Numărul mare de morți ne-a luat prin surprindere”

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus outbreak, Stockholm, Sweden - 29 Apr 2020
Foto: Profimedia

Epidemiologul Anders Tegnell, care a condus strategia de luptă a Suediei împotriva noului coronavirus, spune că numărul mare de morți înregistrat în țară a fost „o surpriză pentru toată lumea”, potrivit Business Insider.

Dr. Anders Tegnell, epidemiologul de stat din Suedia, a apărut marți la „The Daily Show with Trevor Noah”, când a descris abordarea controversată a țării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu am luat în calcul niciodată cu un număr mare de morți inițial, trebuie să mărturisesc”, a spus el în emisiunea „The Daily Show with Trevor Noah”.

„Ne așteptam ca mai mulți oameni să fi infectați, dar numărul mare al morților ne-a luat prin surprindere”, a adăugat el.

Suedia a ales o strategie controversată, cea a dobândirii imunității colective, și nu a impus restricții de circulație ca cele mai multe țări, ci doar a făcut recomandări locuitorilor.

În țară au fost înregistrate până în prezent 25.265 de infectări cu COVID-19 și 3.175 de decese.

Tegnell a spus că există puncte bune în strategia neobișnuită a Suediei, care se bazează în mare măsură pe oameni să respecte distanțarea socială, fără măsuri stricte. la distanță socială, fără reguli fixe.

„Nu spun că avem succes în toate privințele. Bilanțul deceselor ne îngrijorează foarte mult”, a spus el.

Tegnell a adăugat că Suedia a avut aceeași problemă ca multe țări europene în ceea ce privește un număr semnificativ de decese în căminele de bătrâni, deși vizitele în acestea au fost interzise în Suedia.

„Este foarte dificil să ții boala departe de acestea. Chiar dacă facem tot posibilul, evident nu este suficient”, a spus el.

„Nu punem viața nimănui mai presus de viața tuturor - nu așa lucrăm”, a adăugat el.

Tegnell a spus că, la sfârșitul lunii aprilie, cel puțin jumătate din decesele înregistrate în țară au avut loc în cămine de bătrâni.

„Am crezut că aceste cămine vor reuși mult mai bine să evite această boală decât s-a întâmplat”, a spus epidemiologul.

Tegnell declarase anterior că este „foarte dificil” să spună dacă numărul deceslor ar fi fost mai mic, în cazul în care țara ar fi impus măsuri de carantină, în condițiile în care un număr atât de mare de decese a fost înregistrat în căminele de bătrâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri