Eroare gravă la o clinică de fertilitate

Data publicării:
California Embryo Bank Provides Donated Eggs For Stem Cell Research
FOTO: Gulliver /Getty Images

O clinică de fertilitate din Olanda a deschis o anchetă după ce a descoperit că este posibil ca ovulele a 26 de femei să fi fost fertilizate cu sperma aceluiași bărbat. Jumătate din aceste femei fie au născut, fie sunt însărcinate, relatează The Guardian

California Embryo Bank Provides Donated Eggs For Stem Cell Research
Foto: Gulliver/Getty Images)

Centrul Medical Universitar din Utrecht a transmis că a lansat o investigație și că a avut loc o „eroare de procedură” între jumătatea lunii aprilie 2015 și jumătatea lunii 2016 în timpul fertilizării in-vitro. Clinica a precizat că sperma unui bărbat a ajuns lângă ovulele a 26 de femei. 

„Există o șansă ca acele ovule să fi fost fertilizate cu altă spermă decât cea a partenerilor femeilor în cauză”, a transmis Centrul Medical. 

Chiar dacă șansa ca acest lucru să se fi întâmplat este destul de mică posibilitatea totuși există, a precizat clinica. Jumătate dintre aceste femei sunt deja însărcinate sau chiar au născut. Cuplurile în cauză au fost informate de această situație.

„Pentru unele dintre aceste 26 de cupluri încă mai există embrioni înghețați, însă există posibilitatea ca și aceștia să fi fost fertilizați cu sperma de la un alt bărbat decât de la tatăl dorit”, a precizat CMU.

Toate aceste femei făceau un tratament de fertilitate numit injecție intracitoplasmatică cu spermă (ICSI), un tratament complementar fertilizării in vitro. Cuplurile care folosesc acest gen de tratament se confruntă cel mai des cu infertilitatea masculină. Tratamentul implică injectarea directă a spermatozoizilor în ovulul maturizat în prealabil prin proceduri de fertilizare in vitro. Odată ce fecundarea a avut loc cu succes, are loc procedura de transfer a embrionului cu ajutorul unui cateter special in uter, confotm MedicalDaily

Centrul din Utrecht bănuiește că aceeași pipetă a fost folosită în mai multe procese de fertilizare și, în consecință, conținea urme de spermă de la un alt bărbat, conform EuroNews. Și acel bărbat urma un tratament de fertilitate la acea clinică împreună cu partenera lui. 

Nu este prima dată când se fac greșeli în timpul unui tratament de fertilitate. În 2012, o femeie din Singapore a dat în judecată o clinică de fertilitate după ce spermatozoizii soțului ei au fost încurcați cu cei ai unui străin. Femeie și-a dat seama de greșeală după ce copilul, care s-a născut în 2010, avea culoarea pielii și a părului diferită de cea a soțului ei caucazian.

De asemenea, în 2014 la o clinică de fertilitate din Roma doi embrioni gemeni au fost transferați în femei greșită. Eroarea a fost depistată abia când femeia era deja însărcinată în trei luni.

Pentru un alt cuplu greșeala a fost depistată mult mai târziu. Doi britanici și-au dat seama de eroarea făcută când copilul lor s-a născut mulatru, deși ambii erau albi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri