Eurobarometru: Majoritatea românilor consideră că UE a dat dovadă de solidaritate și unitate în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
UE ucraina steaguri
Sondajul fost realizat în cele 27 de state membre în perioada 13-20 aprilie 2022, fiind intervievaţi online 26 066 de cetăţeni ai UE. Foto: Getty Images

63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina, peste media europeană de 52%, arată un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre. Majoritatea românilor consideră că, de la începutul invaziei, UE a dat dovadă de solidaritate (78%), reacţia sa fiind caracterizată de unitate (70%) şi rapiditate (64%).

Sondajul a fost realizat în cele 27 de state membre în perioada 13-20 aprilie 2022, fiind intervievaţi online 26 066 de cetăţeni ai UE.

Astfel, cetățenii din Uniunea Europeană sunt în marea lor majoritate în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina şi poporul său. În mod concret, peste nouă din zece respondenţi (93%) aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.  88% dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului, iar 80% aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei.

De asemenea, 66% sunt de acord că "Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită", 71% consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89% se simt solidari cu cetăţenii ucraineni.

80% dintre europeni aprobă sancţiunile economice împotriva Rusiei

Sprijinul pentru sancţiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. Marea majoritate a europenilor (80%) aprobă sancţiunile economice împotriva Rusiei, iar 79% dintre europeni aprobă sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi pentru a impune costuri economice şi politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie.

Două treimi dintre europeni (67%) aprobă faptul că UE finanţează achiziţionarea şi furnizarea de echipamente militare Ucrainei. În plus, 75% consideră că războiul din Ucraina arată că "avem nevoie de o cooperare militară sporită în cadrul UE".

Sondajul arată, de asemenea, un sprijin larg pentru acţiunile UE în domeniul energiei care vizează eliminarea dependenţei de combustibilii fosili ruşi. Există un larg consens cu privire la reconstituirea stocurilor de gaze ale UE pentru a evita riscurile de penurie pentru iarna următoare (86%), cu privire la adoptarea de către UE a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice a clădirilor, a transporturilor şi a mărfurilor (85%), precum şi cu privire la faptul că investiţiile în energiile din surse regenerabile au devenit mai urgente din cauza războiului din Ucraina (84%).

De asemenea, 90% dintre europeni sunt de acord că ar trebui luate măsuri la nivel european pentru a limita impactul creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor şi a întreprinderilor. Nu în ultimul rând, 86% dintre respondenţii europeni afirmă că creşterea preţurilor la energie are un impact semnificativ asupra puterii lor de cumpărare.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri