Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid. Tot mai multe țări apelează la lockdown și restricții dure

Data publicării:
steag ue cu grafica covid
Focarele de COVID -19 s-au înmulțit "îngrijorător" în Europa, avertizează comisarul pentru sănătate. Foto: Profimedia Images

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid, determinând tot mai multe țări să ia în considerare reimpunerea lockdown-ului în perioada de dinainte de sărbătorile de iarnă. Tot mai multe guverne se întreabă dacă vaccinurile împotriva coronavirusului sunt suficiente pentru a limita și stopa răspândirea virusului, relatează Reuters.

Europa însumează mai mult de jumătate din media infectărilor calculată la șapte zile la nivel global și aproximativ jumătate dintre cele mai recente decese provocate de Covid-19, potrivit unui bilanț Reuters. Sunt cele mai mari cifre din aprilie anul trecut. 

Tumultul în ceea ce privește pandemia de Covid în Europa vine în contextul în care campaniile de vaccinare s-au aplanat în ultima perioadă, chiar înainte de lunile de iarnă. Aproximativ 65% din populația Spațiului Economic European (SEE) - care include Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia - a primit două doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor UE, dar ritmul imunizării a încetinit în ultimele luni.

Pe lângă țările din Europa de est, unde rata de vaccinare rămâne la un nivel scăzut, Germania, Franța și Țările de Jos se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infecții. Acest lucru presupune o provocare chiar și pentru guvernele cu rate ridicate de imunizare.

Marele plus al acestora îl reprezintă faptul că spitalizările și decesele sunt mult mai mici decât acum un an, iar variațiile mari în funcție de țară în ceea ce privește utilizarea vaccinurilor și a rapelurilor, precum și măsuri precum distanțarea socială fac dificilă tragerea de concluzii pentru întreaga regiune, mai scrie sursa citată. 

Restricții reintroduse în mai multe țări din Europa

Din cauza exploziei numărului de cazuri noi de Covid-19, autoritățile sanitare din mai multe state au decis să reintroducă măsurile anti-epidemice. În Germania, care a înregistrat zilele trecute un record de la începutul pandemiei, cu peste 50.000 de cazuri noi în doar 24 de ore, există informații că unele orașe au anulat din nou piețele și târgurile de Crăciun. În multe regiuni, inclusiv în Berlin, au fost anunțate restricții pentru nevaccinați.

De asemenea, Olanda pregătește intrarea într-un lockdown parţial, care ar trebui să dureze trei săptămâni, relatează Reuters. În Țările de Jos ar urma să închidă teatrele și cinematografele, să anuleze evenimente mari și să închidă cafenelele și restaurantele mai devreme. Va exista o restricţie și în ceea ce privește numărului de persoane care pot veni în vizită, acesta fiind redus la 4.  Angajatorii vor apela din nou la telemuncă. Măsurile intră în vigoare de sâmbătă. Noile infecții cu coronavirus în această țară de 17,5 milioane de locuitori au crescut rapid după ce măsurile de distanțare socială au fost abandonate la sfârșitul lunii septembrie și au atins joi un record de aproximativ 16.300 de cazuri în 24 de ore. Noul val de infecții a pus presiune asupra spitalelor din întreaga țară. Un nou blocaj ar însemna o schimbare drastică de politică pentru guvernul olandez, care până luna trecută credea că o rată relativ ridicată de vaccinare ar însemna că ar putea relaxa în continuare măsurile spre sfârșitul anului.

Aproximativ 85% din populația adultă a Olandei a fost complet vaccinată împotriva COVID-19. Până în prezent, vaccinurile de rapel au fost administrate doar unui mic grup de persoane cu un sistem imunitar slab, iar în decembrie vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste.

Joi, Austria a declarat că se află la câteva zile distanță de a impune restricții pentru milioane de persoane nevaccinate.

Majoritatea țărilor UE au pornit și campaniile de vaccinare cu doza booster, inițial pentru persoanele vulnerabile și pentru cele în vârstă, iar ulterior a fost extinsă decizia de imunizare cu doza a treia și la populația generală. 

„Adevărata urgență este să lărgim cât mai mult posibil aria de persoane vaccinate, de toate vârstele”, a declarat Carlo Federico Perno, șeful departamentului de diagnosticare, microbiologie și imunologie la Spitalul Bambino Gesù din Roma.

Și guvernele din Europa Centrală și de Est au fost nevoite să ia măsuri drastice.

În fața celui mai sever focar de până acum, Letonia, una dintre țările cel mai puțin vaccinate din UE, a impus o izolare de patru săptămâni la jumătatea lunii octombrie. Republica Cehă, Slovacia și Rusia au înăsprit și ele restricțiile. Cabinetul ceh va analiza dacă sunt necesare noi măsuri. 

Vaccinurile singure nu sunt glonțul de argint pentru a învinge pandemia pe termen lung, spun experții.

Raport OMS: Europa, în afara tendinţei mondiale de scădere a numărului de cazuri şi de decese asociate Covid

Europa s-a demarcat în ultima săptămână de tendinţa de scădere în intensitate a pandemiei la nivel global, înregistrând o creştere cu 7% a numărului de cazuri de COVID-19 faţă de săptămâna anterioară, în timp ce numărul deceselor a crescut cu 10% în această regiune, potrivit celui mai recent raport epidemiologic publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit raportului săptămânal al OMS, incidenţa a ajuns în prezent în Europa la 208,9 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât cea înregistrată în a doua regiune cu o rată înaltă a infectărilor, continentul american, unde au fost raportate 68,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

Statele Unite rămân ţara cu cu cele mai multe infectări zilnice pe parcursul a şapte zile (510.000), o tendinţa care s-a păstrat pe aproape întreaga durată a pandemiei, cu excepţia celui de-al doilea trimestru al anului 2021, când un val violent de COVID-19 a lovit India, care a devenit cea mai afectată ţară a lumii în acea perioadă.

În urma Statelor Unite s-au plasat Rusia, Marea Britanie, Turcia şi Germania, în această ordine, în clasamentul ţărilor cu cele mai multe infectări în ultimele şapte zile. În Germania, progresia a fost cea mai semnificativă, înregistrând o creştere cu 29% a numărului de cazuri.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat miercuri că acest continent ar putea însuma jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până la începutul lunii februarie 2022, dacă se menţine actuala tendinţă de creştere.

Potrivit lui Hans Kluge, 43 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include 53 de state din Europa şi Asia centrală, între care Rusia şi mai multe foste republici sovietice, "se confruntă cu o tensiune crescută sau extremă" asupra capacităţii spitalelor în această perioadă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri