Extrema-dreaptă intră la guvernare în Austria

Data publicării:
kurz si strache - captura youtube
Foto: captura YouTube

Extrema-dreaptă intră la guvernare în Austria pentru a doua oară în ultimii 20 de ani şi obţine poziţii-cheie în executivul conservatorului Sebastian Kurz: Externele, Internele şi Apărarea vor fi controlate de Partidul Libertăţii.

Noul cancelar urmează să fie învestit luni, la două luni de la alegeri.

La doar 31 de ani, Sebastian Kurz va deveni cel mai tânăr şef de guvern din Europa. Deşi va guverna împreună cu extrema-dreaptă, el a exclus organizarea unui referendum de tip Brexit, dar cere mai multă putere de decizie la nivelul statelor membre.

La conferinţă de presă comună, liderii celor două partide au spus că au convenit asupra unei poziţii proeuropene clare. În acelaşi timp, noua putere de la Viena doreşte ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Am convenit asupra unui program de guvernare pentru Austria, după negocieri lungi, intense, dar pozitive”, a anunțat Sebastian Kurz, cancelarul desemnat, lider al Partidului Conservator.

„Susţinem Uniunea Europeană, susţinem planul Europei pentru pace. În ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei, da, vrem să fie ridicate. Vom încerca să avem un rol într-o schimbare în această direcţie, eventual ca mediatori, şi să încercăm o soluţie în interesul Europei, pentru a aduce Rusia şi Europa din nou aproape”, a declarat Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPOe), partid cu un istoric de extremă-dreaptă.

Citiți și:  Copilul-minune al politicii din Austria. Cum a reușit să ajungă cel mai tânăr șef de guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri