Guvernul de la Budapesta cere României să respecte normele europene în cazul Roșia Montană

Data publicării:
exploatare dd

Potrivit autorităţilor ungare, exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică.

Budapesta aminteşte şi de poluarea cu cianuri, din 2000, de la o altă mină românească de aur. Incidentul aproape a distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei. 

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare. Dacă va primi undă verde, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.

În Piața Universității din Capitală s-au strâns și în această seară manifestanți, care protestează față de exploatarea de la Roșia Montană.

Peste 1.000 de persoane care se opun redeschiderii exploatării de la Roşia Montană s-au strâns duminică după-amiază în centrul Capitalei, la Piaţa Universităţii. După două ore, manifestanţii au blocat bulevardul Magheru timp de jumătate de oră. Proteste au avut loc şi la Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Iaşi. De-a lungul zilei, lozincile scandate nu au fost întotdeauna legate de Roșia Montană, ci au vizat întreaga clasă politică. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri