„Guvernul din umbră” al oligarhilor ucraineni

Data publicării:
ucraina oliharhi

Ca mai toţi oligarhii din spaţiul ex-sovietic, magnaţii ucraineni au făcut averi în urma programelor controversate de privatizări începute în anii 90 şi prin contracte preferenţiale cu statul. Cele mai profitabile domenii au fost telecomunicaţiile, media, sectorul bancar, industria minieră, a cărbunelui şi a oţelului.

Bunăstarea financiară şi propriul interes în afaceri le-au permis oligarhilor să cumprere, de-a lungul timpului, influenţa politicienilor şi, în schimb, fie au primit contracte cu statul, fie au fost lăsaţi să desfăşoare afaceri la marginea legii.

De cele mai multe ori, îmbogăţiţii Ucrainei s-au comportat ca un aşa-zis guvern din umbră. Ultimele luni nu fac excepţie. Şi, deşi, în trecut, toţi au profitat de pe urma statului, acum unii dintre aceşti îmbogăţiţi au ales să fie alături de manifestanţi. Presa i-a numit oligarhii buni, iar oamenii aşteaptă de la ei o salvare.

Petro Poroşenko, miliardar ucrainean cu origini basarabene

Unul dintre aşa-numiţii oligarhi buni e Petro Poroşenko, originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. Petro Poroşenko a susţinut manifestaţiile, iar numele său a fost vehiculat pentru a prelua funcţia de premier, după demisia fostului prim-ministru, Micola Azarov. Este proprietarul celui mai mare producător de dulciuri din ţară, grupul Roşen, precum şi al unui post de televiziune şi al unor uzine auto.

Victor Pinciuk, miliardarul filantrop

Tot de partea protestatarilor este Victor Pinciuk, ginerele miliardar al fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima.

Miliardarul, fost inginer, a adunat o avere din afacerile cu ţevi metalice şi instalaţii. Presa l-a numit „magnatul oţelului”. După ce, anul trecut, a promis că va dona jumătate din averea estimată la 3,6 miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare culturală şi educaţională, a căptătat şi prorecla de miliardarul filantrop.

Alexander Ianukovici, fiul președintelui demis

De cealaltă parte a baricadei, „oligarhii răi”, cei mai bogaţi şi cei mai influenţi oameni din Ucraina. Două nume sunt acum pe buzele tuturor, ambii susţinători ai preşedintelui demis. Unul dintre aceştia, chiar fiul său cel mic - Alexander Ianukovici, stomatolog de profesie, este acum unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina.

În doar trei ani, toţi în mandatul tatălui său, averea sa a crescut de la 7 la 510 milioane de dolari.

El conduce grupul cunoscut drept „familia", Management Assets Company, cu interese în construcţii, sectorul bancar şi industria minieră în timpul Ucrainei apropiate de Rusia.

Rinat Ahmetov, filantropul cu trecut întunecat

Cel mai bogat om din Ucraina este de ani buni Rinat Ahmetov. Este preşedintele clubului de fotbal Şahtior Doneţk, antrenat de Mircea Lucescu, şi a fost de-a lungul timpului unul dintre principalii finanţatori ai preşedintelui Ianukovici. Are o avere estimată la 15 miliarde de dolari, are mai multe proprietăţi în Ucraina, iar în 2012 a cumpărat, pentru suma de 155 milioane de euro, cel mai scump apartament din Marea Britanie.

În urma violenţelor de luna trecută, Rinat Ahmetov a fost primul oligarh ucrainean care a făcut apel la calm şi l-a îndemnat public pe Ianukovici să negocieze cu opoziţia.

De la mulţi dintre aceşti miliardari, oamenii din piaţă aşteaptă să pună umărul la reconstrucţia Ucrainei. Totul în contextul în care ţara ar putea intra, nu mai departe de luna martie, în incapacitate de plată. Salvarea? O infuzie de capital de cel puţin 18 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri