HARTĂ. Așa-numitul ținut „Noua Rusie”, la șase ore distanță de România

Data publicării:
harta noua rusie

Nova Russia, pe care separatiştii afirmă că vor să o creeze în partea de est şi de sud a Ucrainei. Acest concept este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Deşi în toate analizele rezultă pentru noi că planul pe termen mediu al lui Vladimir Putin este să ajungă la Dunăre cu controlul teritorial. Unul din liderii teroriștilor, unii le spun separatişti, a anunţat că obiectivul lor e să ajungă la frontiera României”, a declarat astăzi Traian Băsescu.

Termenul "Noua Rusie" a fost folosit de Vladimir Putin şi preluat de liderii separatişti. Ţinutul s-ar putea întinde din estul Ucrainei, cuprinzând pensinsula Crimeea şi Odesa, până în Republica Moldova şi la frontiera cu România, deci cu Uniunea Europeană. Cum Crimeea a fost deja anexată de Rusia, ar putea urma Doneţk şi Lugansk, chiar dacă Moscova nu recunoaşte c-ar avea asemenea planuri.

Dar scutul NATO sub care se află România face puţin probabile realizarea planurilor războinice ale Rusiei, la care a făcut referire şi preşedintele Ucrainei. Petro Poroşenko declara că, dacă îşi propune, armata rusă poate ocupa nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul şi capitalele ţărilor din estul Europei.

Îl contrazic fără drept de apel. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poți să faci față la 28 de state”, a declarat Traian Băsescu, preşedintele României.

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că, prin deciziile luate summitului NATO, România este asigurată că va fi apărată de orice posibil atac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri