Iarnă grea în Rusia: Temperaturi record de minus 50 de grade Celsius și viscol care a perturbat zborurile

Data publicării:
zăpadă pe mașini, un om își deszăpezește mașina
Temperaturile de minus 50 de grade Celsius au devenit mai puţin frecvente în ultimii ani. Sursa foto: Profimedia Images

Iarna grea a pus stăpânire pe Rusia. Temperaturile au scăzut până la minus 50 de grade Celsius în unele zone din Siberia, iar viscolul a acoperit Moscova cu un strat record de zăpadă pentru această perioadă şi a perturbat zborurile, transmite luni Reuters.

În Republica Saha din partea de nord-est a Siberiei, unde este situat Iakutsk, unul dintre cele mai friguroase oraşe din lume, temperaturile au scăzut sub minus 50 de grade Celsius, potrivit staţiilor meteo din regiune.

Un val neobişnuit de frig în această parte a anului a condus la o scădere a temperaturilor chiar şi sub minus 50 de grade Celsius în mai multe zone din Republica Saha, o regiune vastă, puţin mai mică decât India.

Aproape toată Republica Saha este situată în zona de permafrost. În capitala regiunii, Iakutsk, situată la o distanţă de aproximativ 5.000 de kilometri est de Moscova, temperatura înregistrată a fost de minus 44 grade Celsius până la minus 48 de grade Celsius.

Temperaturile de minus 50 de grade Celsius au devenit mai puţin frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, permafrostul prezentând semne tot mai pregnante de dezgheţ.

În capitala Rusiei, unele dintre cele mai puternice ninsori înregistrate până în prezent au provocat luni întârzieri pe unele aeroporturi, pistele fiind acoperite cu un strat dens de zăpadă.

Cel puţin 54 de zboruri au avut întârzieri, iar alte cinci curse au fost anulate pe cele mai mari trei aeroporturi ale capitalei, conform agenţiei de presă RIA.

Temperaturile din Moscova ar urma să scadă până la aproximativ minus 18 grade Celsius în cursul acestei săptămâni, potrivit prognozelor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri