Sari la conținut

Jurnalişti BBC şi Vocea Americii reținuți în Turcia

Autorităţile turce au reţinut doi jurnalişti care lucrează pentru instituţii media străine în sud-estul kurd al Turciei, ultimii dintr-o serie de jurnalişti reţinuţi în cadrul acţiunilor de reprimare ale Guvernului în urma tentativei de lovitură de stat din iulie, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

jurnalisti

Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 19:20 - Autoritățile turce au eliberat-o duminică pe Hatice Kamer (BBC), una dintre cele două jurnaliste reținute în regiune Siirt, din sud-estul Turciei. O a doua jurnalistă, Khajian Farqin, care lucrează pentru Vocea Americii, a fost arestată tot sâmbătă în aceeași regiune. Membrii familiei jurnalistei spun că nu au reușit să o mai contacteze pentru că, în condițiile stării de urgență impusă de autoritățile turce după puciul eșuat de la 15 iulie, deținuții nu pot lua legătura cu un avocat în primele 5 zile de arest.


 

BBC Turkish anunţă că Hatice Kamer, o corespondentă a postului britanic, a fost reţinută sâmbătă în localitatea Sirvan, unde acoperea subiectul surpării unei mine, pe 17 noiembrie, de când au fost recuperate 11 cadavre până în prezent.

De asemenea, Vocea Americii (VoA) anunţă că jurnalistul independent Khajijan Farqin a fost reţinut în aceeaşi zi la Diyarbakir.

Autorităţile nu au prezentat vreun motiv al acestor arestări.

De asemenea, ele nu au comentat imediat în legătură cu reţinerile.

Luna aceasta, jurnalistul francez Olivier Bertrand, în vârstă de 52 de ani, a fost de asemenea reţinut în apropiere de Gaziantep, iar ulterior a fost expulzat.

Zeci de jurnalişti au fost încarceraţi, iar sute de instituţii media au fost închise în cadrul reprimării de după puciul eşuat din 15 iulie.