Sari la conținut

Lider: Catalanii vor vota referendumul de independență, în pofida măsurilor poliției

Catalanii vor vota pe 1 octombrie la referendumul asupra independenței în pofida măsurilor de poliție luate de guvernul spaniol pentru a împiedica desfășurarea acestuia, a afirmat marți pentru AFP un membru al guvernului regional din Catalonia, transmite Agerpres.

Catalan Mayors Backing Independence Referendum Meeting

Foto: Gulliver/GettyImages

„Populația va ieși în masă pentru a vota, pașnic. Nu am nici cea mai mică îndoială”, a declarat Raul Romeva, responsabil pentru relațiile externe al acestui guvern decis să țină referendumul în pofida interdicției executivului și justiției spaniole.

„Mai devreme sau mai târziu va trebui ca cineva să înțeleagă că referendumul nu poate fi oprit prin amenințări și nici cu forța pe care o desfășoară pe teritoriul nostru. Nu îl vor împiedica”, a mai spus el.

Madridul a trimis importante întăriri de poliție în această regiune din nord-estul țării. Poliția și Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot și circa 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

Marți, Parchetul catalan a ordonat sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secții de votare pentru referendumul de autodeterminare, a făcut cunoscut o sursă judiciară.

„De fiecare dată când au încercat să împiedice ceva, noi am găsit o soluție”, a mai spus Raul Romeva. „Vă putem garanta că există toate materialele necesare pentru a vota. Buletinele pot fi imprimate de câte ori vom vrea, avem listele cu alegători, urnele există, secțiile de votare vor exista”, a subliniat el.