Luminița Odobescu a transmis sprijinul pentru independenţa Ucrainei la reuniunile Consiliului NATO de la Bruxelles

Data publicării:
- Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs in Brussels
Luminița Odobescu (foto) a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniştrilor de Externe aliaţi, de la lansarea formatului, şi a încurajat continuarea dialogului politic. Sursa foto: MAE

Ministrul afacerilor externe (MAE) a participat cele două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic, desfășurate în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO. Luminiţa Odobescu a transmis, la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC), sprijinul României pentru avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic şi a încurajat continuarea dialogului politic şi a interacţiunii susţinute, conform coordonatelor stabilite prin Planul de Acţiune NATO-Ucraina, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, marți, 28 noiembrie, la primele două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic desfășurate în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO. Prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic s-a derulat în format strict aliat, iar cea de a doua, cu participarea Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell. Reuniunea NATO are loc la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie 2023, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, Luminița Odobescu a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniştrilor de Externe aliaţi, de la lansarea formatului, şi a încurajat continuarea dialogului politic şi a interacţiunii susţinute, conform coordonatelor stabilite prin Planul de Acţiune NATO-Ucraina.

Luminița Odobescu lângă Blinken
Luminița Odobescu, la reuniunea Consiliului NATO. Sursa foto: MAE

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional, reafirmând dreptul suveran al Ucrainei de a decide asupra politicii sale externe şi de securitate.

Şefa diplomaţiei române a condamnat în termenii cei mai fermi invazia militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina, reiterând faptul că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

Luminița Odobescu a exprimat clar sprijinul României pentru avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic, pe coordonatele decise la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008, precum şi interesul ca Summitul aniversar de la Washington din 2024, să marcheze un pas înainte în relaţia Kievului cu NATO.

MAE transmite că, în marja celor două reuniuni, ministrul Luminița Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide, prilej cu care a fost „reconfirmat nivelul solid al dialogului politic bilateral și interesul ambelor părți pentru dinamizarea cooperării economice și sectoriale”.

De asemenea, ministrul român de externe a apreciat cooperarea foarte bună cu Norvegia în domeniul apărării, prin prisma programului de achiziție, de către România, a avioanelor F-16.

Luminița Odobescu a avut o întrevedere și cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel.

luminița Odobescu și omologul bulgar
Luminița Odobescu (st) și Mariya Gabriel (dr). Sursa foto: MAE

Întâlnirea a avut loc în contextul unei aprofundări tot mai accentuate a relațiilor româno-bulgare, marcate în acest an de semnarea Parteneriatului Strategic bilateral. Cei doi demnitari au discutat problemele legate de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, convenind asupra necesității continuării coordonării demersurilor pe această temă. Și la această întâlnire, România a apreciat cooperarea strânsă în domeniul apărării și securității, „în special în actualul context securitar complicat de la Marea Neagră”, transmite MAE.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri