Macron, despre tinerii care participă la revolte: Mama și tata să restabilească ordinea. Familiile să fie mai responsabile

Data publicării:
macron face declarații
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, Foto: Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron a spus într-un interviu că după revoltele care au avut loc luna trecută Franța ar trebui să se concentreze pe restabilirea ordinii și susținerea autorității părinților, relatează Politico.

„Tema pe care o lansez este ordine, ordine, ordine. Țara noastră are nevoie de o revenire a autorității la fiecare nivel și, în primul rând, în familie”, a spus Macron luni, într-un interviu pentru TF1 și France 2 luni.

Luna trecută, împușcarea mortală a lui Nahel M., un tânăr de 17 ani de origine nord-africană, în timpul unei operațiuni a poliției a declanșat proteste violente în suburbiile mai sărace ale orașelor franceze, tinerii revoltați vandalizând în multe cazuri simboluri ale statului francez, cum ar fi școli, secții de poliție și chiar biblioteci.

Gesturile tinerilor care s-au revoltat au stârnit o dezbatere despre lipsa de autoritate a părinților, membrii guvernului avertizând că părinții vor trebui să plătească pentru prejudiciul cauzat de copiii lor.

Potrivit președintelui francez, vârsta medie a tinerilor arestați în timpul revoltelor a fost de 16 ani, iar cei mai mulți proveneau din „medii familiale vulnerabile”, cum ar fi familiile monoparentale, sau din cămine sociale.

Deși Macron a fost neclar cu privire la măsurile pe care le are în vedere, el s-a angajat să „determine familiile să acționeze mai responsabil și să le sprijine în această luptă”.

Poziția sa va atrage probabil conservatorii francezi și extrema dreaptă, care au cerut un răspuns dur la haosul din suburbii. 

În interviul care a avut loc în timpul unei vizite în Noua Caledonie, Macron a susținut forțele de poliție, dar a evitat o controversă legată de greva ofițerilor din Marsilia, care a fost declanșată după arestarea unui polițist acuzat de violență în timpul revoltelor.

„Ofițerii noștri de poliție s-au confruntat cu un nivel fără precedent de violență - 900 au fost răniți în timpul revoltelor și 28 de investigații au fost lansate împotriva lor... Avem nevoie de o perspectivă aici”, a spus Macron.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri