Margaret Thatcher avertiza în privința lui Putin: Mă uit la pozele cu el și încerc să găsesc o urmă de umanitate

Data actualizării: Data publicării:
Margaret Thatcher zambeste
Fostul premier britanic Margaret Thatcher a avertizat în privința lui Vladimir Putin încă din anul 2000. Foto: Profimedia

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a avertizat în privința lui Vladimir Putin încă din anul 2000. „Mă uit la pozele cu el și încerc să găsesc o urmă de umanitate”, spunea atunci cea care a condus guvernul britanic între 1979 și 1990. Reacția venea în urma tragediei produsă pe submarinul Kursk, când președintele rus a refuzat ajutorul occidental pentru a încerca să salveze marinarii de la bord.

Margaret Thatcher, 20 septembrie 2000: Îl avem acum pe noul președinte, domnul Putin. Mă uit la fotografiile domnului Putin, încercând să caut o urmă de umanitate.

Cred că-l cunosc mai bine de câteva săptămâni, pentru că știți ce s-a întâmplat? Au trecut recent prin tragedia submarinului (n.r: Kursk), care s-a scufundat. Nu știm dacă a fost sau nu o explozie la bord. Dar a fost foarte interesant ce s-a întâmplat.

Dacă are loc o calamitate în Vest, forțele armate merg acolo imediat cu toate resursele, politicienii se unesc imediat și întreabă de ce ajutor este nevoie. Ei pot avea orice le putem da, dacă nu avem ajutor, îl vom primi de la altcineva. Exista o neliniște. Ce conta nu era submarinul, ci viețile celor care erau la bord.

Și lucrul interesant a fost că noul lider al Uniunii Sovietice nu a acționat rapid. Nu a încercat să-i implice pe alții. Nu știam dacă putem ajuta, dar eram cu toții gata de a merge, a ajuta și a trimite mici submarine pe care le aveam special pentru astfel de evenimente. Dar, asta, prieteni, ne-a dezvăluit multe.

Ei păreau (n.r: rușii) să nu prețuiască viața umană ca noi. Ajutorul care a ajuns acolo, a ajuns târziu.

Sunt bucuroasă că Putin a primit critici pentru ceea ce ar fi trebuit să facă şi ce nu a făcut.

Acest lucru arată din nou că Uniunea Sovietică și popoarele ei sunt foarte conștiente de ceea ce s-ar putea face decât se face în acest moment.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri