Sari la conținut

Milioane de euro pierdute de companii germane din cauza unei escrocherii

Companii din Germania au pierdut milioane de euro din cauza unei escrocherii numite „frauda CEO”, în care infractorii se folosesc de memo-uri false din partea unor directori generali prin care determină angajaţii departamentelor de contabilitate să transfere fonduri, potrivit agenţiei federale pentru securitate cibernetică, transmite Reuters.

frauda esrocherie hacker shutterstock_369975851

Foto: Shutterstock

Agenţia BSI a anunţat că investigarea noii escrocherii a dus la constituirea unei liste de 5.000 de posibile ţinte, iar persoanele au fost avertizate.

Infractorii se folosesc de informaţii obţinute din reţelele de socializare, site-urile companiilor, site-urile de recrutare şi chiar sună la companii pentru a obţine informaţii despre directori.

Poliţia estimează că escrocheria a costat companiile milioane de euro, în ultimele luni.

Escrocii vizează angajaţii departamentelor de contabilitate şi de audit care pot transfera fonduri, folosindu-se deseori de presiunea timpului şi de avertismente despre ”un proiect secret”, pentru a-i manipula să facă plăţile.

Preşedintele BSI, Arne Schoenbohm, a cerut companiilor care au căzut pradă escrocilor să anuleze tranzacţiile şi să anunţe poliţia.

De asemenea, Schoenbohm a cerut companiilor să îşi avertizeze angajaţii autorizaţi să facă tranzacţii financiare despre acest tip de fraudă.

BSI nu a făcut publice numele companiilor afectate.

Pe aceeași temă