Ministrul de Externe, despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah, la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

Data publicării:
bogdan aurescu ministrul de externe
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a vorbit miercuri în cadrul celei de-a 130-a reuniuni ministeriale a Consiliului Europei (CoE), cu ocazia transferului Președinției Comitetului Miniștrilor de la Grecia la Germania. Bogdan Aurescu a transmis mesajul României privind eforturile în lupta împotriva pandemiei Covid-19, situația din zonele sensibile ale continentului, dar și despre aniversarea a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.  

În intervenţia sa, ministrul de Externe a reiterat poziţia României privind eficientizarea multilateralismului și întărirea rezilienței pe baza valorilor democratice şi a dreptului internațional, pentru a face față provocărilor cu care se confruntă lumea întreagă, potrivit unui comunicat MAE.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat inițiativei de „Răspuns Global la Coronavirus” și că anul acesta au fost reorientate câteva proiecte de asistență către urgențe sanitare, în special în vecinătatea estică și în Africa sub-sahariană. România a direcționat peste 75% din bugetul său pentru cooperare internațională pentru dezvoltare pentru a răspunde provocărilor pandemiei de COVID-19.

În acelaşi context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat relevanţa structurilor de monitorizare ale Consiliului Europei care şi-au dovedit eficienţa pe durata crizei sanitare, prin menținerea standardelor și valorilor comune ale Organizaţiei. În acest sens, pentru a continua îndeplinirea acestui obiectiv, a transmis un apel privind necesitatea aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei în vigoare în toate statele membre CoE.

Situația din Belarus, Crimeea, Nagorno-Karabakh

Ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că România rămâne un susținător constant atât al Politicii de Vecinătate a CoE, cât şi al proceselor democratice din vecinătatea CoE. În acest sens, a reiterat faptul că România urmărește îndeaproape și este profund îngrijorată de evoluțiile din Belarus și a arătat că ţara noastră a susținut activ adoptarea deciziei UE de a impune sancțiuni celor responsabili de violență, represiune și fraude electorale în această ţară.

Totodată, demnitarul român a reamintit poziţia de principiu a României pentru respectarea tuturor angajamentelor asumate de către statele membre la momentul aderării la Consiliul Europei și a evidențiat sprijinul pentru menţinerea integrității teritoriale și independența tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, elemente fundamentale ale stabilității și securității regionale. În context, şeful diplomaţiei române a exprimat preocupare pentru abuzurile și încălcările continue ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar  în Crimeea, care este anexată ilegal, şi în zonele din estul Ucrainei controlate de așa-numiții separatiști.

În același timp, a transmis un mesaj privind necesitatea monitorizării situaţiei drepturilor omului în regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud, unde asistăm la o deteriorare din ce în ce mai accentuată a securității regionale. În ceea ce privește situația din Nagorno-Karabakh, şeful diplomaţiei române a pledat pentru reluarea neîntârziată a dialogului politic pentru a identifica soluții pașnice, în conformitate cu dreptul internațional.

70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

În contextul aniversării a 70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat încrederea ţării noastre în Curtea Europeană a Drepturilor Omului și în rolul său de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale în întreaga Europă. A exprimat, totodată, convingerea că statele membre trebuie să sublinieze şi să exprime angajamentul ferm față de sistemul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Totodată, șeful diplomaţiei române a evocat sprijinul României pentru lupta împotriva discursului de ură şi a manifestărilor xenofobe sub toate formele sale, împreună cu un mesaj de condamnare a tuturor instanțelor acestui fenomen, pentru care nu există nicio justificare.

Totodată, având în vedere aniversarea, în acest an, a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Preşedinţia elenă a Comitetului Miniştrilor a marcat acest moment printr-o ceremonie restrânsă, cu participarea înalților funcționari ai Consiliului Europei, în prezența Președintelui Greciei.

Agenda reuniunii ministeriale a mai cuprins teme precum consolidarea democrației, statului de drept şi a drepturilor omului în Europa, prezentarea Raportului Secretarului General privind Multilateralismul în 2020 și prezentarea documentului privind Rolul Consiliului Europei: răspuns la conflicte şi crize din Europa, garantarea eficienței, pe termen lung, a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, Politica de Vecinătate a Consiliului Europei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri