Ministrul de Interne al Franței: Rezultatele primului tur de alegeri, o formă de eșec pentru partidul președintelui Macron

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron iese de la urne
Partidul președintelui francez Emmanuel Macron - La Republique en Marche - a obținut 11,2% din voturile exprimate în primul tur de scrutin al alegerilor regionale și departamentale. Foto: Profimedia Images

Rezultatele primei runde de alegeri regionale din Franța au marcat o formă de eșec pentru partidul președintelui Emmanuel Macron, a spus, luni, ministrul de Interne francez Gerald Darmanin. Acesta a mai precizat că este prea devreme pentru a trage concluzii în privința votului de la prezidențialele din 2022, potrivit Reuters.

Extrema dreaptă franceză a obţinut, duminică, un rezultat mai puţin bun decât anunţau sondajele, în primul tur al alegerilor regionale şi departamentale, marcat de un puternic absenteism, potrivit primelor estimări. De asemenea, formațiunile de centru-dreapta au înregistrat o revenire.

Întrebat la televiziunea France 2 dacă rezultatele de duminică sunt un eșec pentru partidul lui Macron, La Republique en Marche, Darmanin a răspuns: “Desigur”.

„Democrația înseamnă uneori pierderea alegerilor. Majoritatea prezidențială a înfruntat un obstacol important...să nu tragem concluzii pripite privind alegerile prezidențiale”, a adăugat el.

Darmanin, el însuși membru La Republique en Marche, a mai afirmat că recordul negativ în ceea ce privește prezența la urne a fost “o înfrângere pentru noi toți”, “absenteismul este un mesaj. Poporul francez le spune politicienilor că nu au încredere în ei”.

„Nimeni nu poate fi fericit când există o rată de absenteism de 70%, și cu peste 80% în rândul tinerilor”, a mai precizat oficialul din guvern.

Un exit poll IPSOS arăta că partidul de centru-dreapta Les Republicains câștigă cu 27,2% dintre voturile de la nivel național, în fața extremei-drepte (19,3%), urmată de partidul Verzilor, Partidul Socialist și La Republique en Marche cu 11,2%.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri