Motivul pentru care nivelul de metan a fost de 10 ori mai mare în orașul Munchen, în timpul festivalului Oktoberfest

Data publicării:
bere oktoberfest bautura petrecere oameni
Foto: Gulliver/ Getty Images

Nivelul de metan generat de participanții la festivalul Oktoberfest din Munchen, Germania, este de zece ori mai mare decât cel dintr-un oraș cu aproximativ 700.000 de oameni, precum Boston, din SUA, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

Unul dintre cele mai mari festivaluri populare din lume, Oktoberfest este o celebrare a berii, trupelor muzicale și "bratwurst-ului" (un tip de cârnat german), potrivit Mediafax.

Anul acesta, însă, specialiștii în mediu de la Universitatea Tehnică din Munchen au publicat rezultatele primei analize a emisiilor de metan generate în timpul celor 16 zile de festival.

Anul trecut, autorii studiului s-au plimbat și au mers pe bicicletă în jurul spațiului unde a avut loc festivalul, măsurând nivelul emisiilor de metan. Potrivit datelor colectate, evenimentul a generat aproape 1.500 de kilograme de metan, de zece ori mai mult decât orașul Boston, din statul american Massachusetts, în aceeași perioadă.

Cercetătorii au atribuit aceste emisii de metan scurgerilor și arderilor incomplete înregistrate la aparatele de gătit și pentru încălzire.

Dar aproximativ zece procente din această cantitate au fost atribuite vizitatorilor, fiind generate de gaze intestinale (meteorism și râgâit).

Jia Chen, specialistă în gazele cu efect de seră din mediile urbane, a declarat că acele concentrații de metan nu pot fi explicate doar de surse biogenice.

"Sunt dovezi puternice că metanul emanat de aparatele de încălzire și pentru gătit sunt sursele majore", a mai spus acesta.

După dioxidul de carbon, metanul este al doilea cel mai comun gaz cu efect de seră generat de activitățile omului. Deși este de scurtă durată, contribuie mai mult la ridicarea temperaturilor atmosferei decât dioxidul de carbon. Metanul este responsabil de 20% din fenomenul de încălzire globală provocat de emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile omului din 1750 până în prezent. În ultimii ani, nivelul gazelor cu efect de seră a crescut și din motive pe care cercetătorii nu le pot explica pe deplin.

Anual, peste 6 milioane de persoane participă la Oktoberfest, consumând, în medie, șapte milioane de litri de bere, o jumătate de milion de pui și un sfert de milion de cârnați.

Anul trecut, fiecare metru pătrat din spațiul în care s-a desfășurat evenimentul a generat 6,7 micrograme de metan pe secundă.

Autorii studiului, publicat în Atmospheric Chemistry and Physics, cred că analiza îi poate ajuta pe organizatorii festivalului să pună la punct politici de reducere a emisiilor de metan.

Nivelul de metan generat de festivalurile mari este suficient de ridicat pentru a fi luat în considerare de administrațiile locale ca sursă de gaze cu efect de seră, concluzionează autorii cercetării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri