Nou scandal în Italia: Medici acuzaţi de omor după ce un militar a murit la câteva ore după ce i s-a adminisrat AstraZeneca

Data actualizării: Data publicării:
Cadru medical pregăteşte o doză de vaccin AstraZeneca într-un centru de vaccinare dn Napoli, Italia
Cadru medical pregăteşte o doză de vaccin AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

Un nou scandal este în plină desfăşurare în Italia, după ce doi medici şi o asistentă din Siracuza, estul Siciliei, sunt anchetaţi de procuratură sub acuzaţia de omor prin imprudenţî, ca urmare a decesului unui ofiţer de marină survenit la câteva ore după administrarea vaccinului AstraZeneca, informează Reuters.

Procurorul sicilian Gaetano Bono care anchetează cazul a ordonat, de asemenea, „ca măsură de precauţie”, sechestrarea a zeci de mii de vaccinuri din lotul din care a făcut parte doza administrată militarului, decizie care a provocat furia cadrelor medicale.

Noul scandal vine pe fondul suspiciunilor şi temerilor de săptămâna trecută legate de apariţia unor presupuse tromboze care pot provoca decesul, apărute la persoanele vaccinate cu AstraZeneca (AZ), în urma cărora 13 ţări europene, inclusiv Italia, au decis suspendarea temporară a vaccinărilor cu acest produs. 

Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului a decis că vaccinul AZ „este sigur şi eficient”.

Militari italieni la coadă la un centru de vaccinare din Roma
Militari italieni la coadă la un centru de vaccinare din Roma. Foto: Profimedia Images

În prezent, Italia îşi pune mari speranţe în vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19, după ce a depăşit 105.000 de morţi cauzate de această boală - cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus dintr-un stat UE, în vreme ce ţara trece prin cea mai gravă criză economică de la Al Doilea Război Mondial.

Guvernul îşi propune să vaccineze majoritatea celor 60 de milioane de cetăţeni până în luna septembrie a acestui an, o ţintă tot mai greu de atins, după un start eşuat al campaniei de vaccinare, dublat de suspiciunile legate de serul de la AstraZeneca.

Astfel, campania de vaccinare se îndreaptă spre „dezastru” în Lombardia, din cauza unui sistem de programări defectuos, în condiţiile în care această regiune din nordul Italiei este cea mai afectată de pandemia de coronavirus şi a fost centrul epidemiei din această ţară în urmă cu un an.

Medicii italieni: Prin astfel de măsuri, procurorii dau apă la moară anti-vacciniştilor

Pe lângă cazul din Siracuza, în oraşul Biella, aflat în nordul Italiei, un procuror a declanşat o anchetă similară, dar fără a cita pe careva în calitate de suspect, după ce un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani a murit la o zi după ce şi-a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca.

În acest caz, procuroarea Teresa Angela Camelio, a ordonat sechestrarea a 393.600 de doze de vaccin.

În ambele cazuri (Siracuza şi Biella), procurorii au refuzat să spună cât va dura ancheta. Dozele de vaccin sechestrate vor expira peste şase luni.

Cadru medical pregăteşte o doză de vaccin AstraZeneca în Napoli, Italia
Cadru medical pregăteşte o doză de vaccin AstraZeneca într-un centru de vaccinare din Napoli, Italia. Foto: Profimedia Images

Medicii italieni spun că deciziile procurorilor nu fac decât să adauge şi mai multă neîncredere campaniei de vaccinare şi să dea apă la moară mişcărilor anti-vacciniste

„Cum să te mai aştepţi să vaccinezi milioane în asemenea condiţii”, s-a întrebat Massimo Galli, şeful secţiei de boli infecţioase a spitalului Sacco din Milano. 

„Toţi medici pe care îi cunosc sunt absolut furioşi pe treaba asta”

Conform experţilor juridici, nici medicii şi nici guvernul nu pot face nimic în această privinţă. Conform constituţiei italiene, procurorii sunt complet independenţi şi nu pot fi supuşi presiunilor de niciun fel. În plus, legea îi obligă să ancheteze orice caz în care sunt sesizaţi.

Procurorul italian Gaetano Bono, care anchetează cadrele medicale din Siracuza, a recunoscut că s-a vaccinat şi el în prealabil cu AstraZeneca şi a precizat că nu a avut niciun fel de emoţii, dar că „o anchetă trebuie să-şi urmeze calea, indiferent de ce crede opinia publică”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri