Sari la conținut

Noul copil-minune al muzicii. Opera ei a avut premiera la Viena sub bagheta lui Zubin Mehta

O fată de 11 ani este noul copil minune al muzicii clasice din Viena. Alma Deutscher cântă la pian de la vârsta de doi ani, la vioară de la trei ani și a început să compună primă operă la doar patru ani. La vârsta de 10 ani a terminat prima operă completă, care avut premiera marți la Viena. La finalul spectacolului de două ore și jumătate, mulțimea s-a ridicat în picioare și a izbucnit în aplauze. De unde îi vine inspirația fetei al cărui talent muzical a fost comparat cu cel al lui Mozart? Alma spune că de la coarda ei magică cu care se plimbă prin natură. 

alma deutscher15

Sursa: Facebook/Alma Deutscher

Criticii au comparat talentul muzical al fetei cu cel al celui mai faimos copil-minune al Vienei, Wolfgang Amadeus Mozart, care a uimit Europa cu operele sale la sfârșitul secolului XVIII. Presa din Germania deja a numit-o „wunderkind” sau „copil-minune”, scrie BBC News.

O altfel de Cenușăreasă

Alma Deutscher tocmai a terminat prima ei operă care a avut premiera la teatrul Casino Baumgarten din Viena. Opera are două ore și jumătate și o partitură de 237 de pagini. Reacția spectatorilor a fost caldă și spontană și aplauzele au durat circa zece minute, potrivit directorului operei. 

Fata, care a povestit că îi vine inspirația când merge săltat cu coarda ei, a declarat că este încântată de tot ce i se întâmplă și că dacă i s-ar fi spus în urmă cu un an că o operă scrisă de ea va fi pusă în scenă în Viena nu ar fi crezut. Deutscher și-a imaginat o altă versiune a poveștii Cenușăresei, care are loc de această dată într-o Operă condusă de o mamă-vitregă rea.

„Cele două surori sunt două primadone îngâmfate care cred că sunt foarte talentate la muzică, când de fapt ele nu știu să cânte deloc”, a povestit Alma. 

În povestea imaginată de Alma Deutescher nu a existat niciun dovleac uriaș și prințul nu a găsit pantoful pierdut al Cenușăresei. În schimb, prințul a devenit obsedat de o melodie pe care a cântat-o Cenușăreasa atunci când a fugit de la bal, dar pe care nu a terminat-o. Singura fată care a putut cânta melodia până la capăt a fost Cenușăreasa și așa a prințul a găsit-o.

Alma Deutscher a și făcut parte din spectacol, ea cântând la pian și la un moment dat chiar a acompaniat-o pe Cenușăreasa la vioară. Copila a fost implicată în punerea în scenă a operei de la început la final, ajustând opera pentru vocile artiștilor și colaborând cu dirijorul Zubin Mehta pentru ca spectacolul să semene cât mai mult cu ceea ce și-a imaginat ea. 

Toate cele 300 de bilete pentru premiera operei și pentru spectacolul de astăzi au fost vândute. Înaintea premierei de la Viena, unde spectacolul a avut loc în limba germană, s-a ținut o avanpremieră în ebraică în Israel. 

Coarda magică și mersul săltat

Alma Deutscher s-a născut în 2005 în Dorking, Anglia și este compozitoare, violonistă și pianistă. A început să cânte la pian când avea doi ani și la vioară când avea trei ani. La scurt timp a început să improvizeze melodii simple la pian. Tentativele ei să compună o melodie au început la vârsta de patru ani, când a început să scrie o operă despre un pirat pe nume Don Alonzo. Inițial, părinții ei au crezut că încearcă să redea o operă deja cunoscută, până când au realizat că totul venea din mintea ei.

La vârsta de șase ani a compus prima ei sonată la pian și la vârsta de șapte ani a compus o operă foarte scurtă intitulată „Măturătorul de vise”. Au urmat apoi mai multe compoziții pentru vioară și pian. La vârsta de nouă ani, Alma a scris un concert pentru vioară și orchestră, care a avut premiera în 2015. Prima ei melodie pentru un concert simfonic „Dansul Sirenelor din Solent” a avut premiera tot în 2015. La 10 ani, a terminat prima ei operă completă, intitulată „Cenușăreasa”. 

Fata a povestit pentru BBC Radio că multe dintre melodiile și temele pentru această operă i-au venit în minte în timp ce mergea săltat. Copila are cu ea o coardă pe care o învârte când iese la plimbare și care, spune ea, este sursa inspirației ei. Alma Deutscher a povestit pentru BBC News că această „coardă magică” funcționează doar în cazul ei, pentru că a mai încercat-o și sora ei fără rezultat.

Îmi iau coarda cu mine la repetiții și mă joc cu ea în pauze. Când mă așez și mă gândesc la o melodie, nu îmi vine nimic în minte. Dar atunci când nu mă gândesc la asta sau chiar când încerc să mă concentrez la altceva, atunci îmi vine o melodie în cap”, a povestit Alma.

Fata învață acasă și a declarat că nu ar putea să stea într-o sală de clasă deoarece are nevoie să iasă la aer curat și să viseze.

Nu merg la școală. Învăț acasă. Citesc multe cărți. Iubesc să citesc. Citesc biografii despre oameni de știință și compozitori”, a spus fata.

Deutscher vrea acum să termine un concert la pian și apoi vrea să scrie o carte care să fie ecranizată. Fata vrea să scrie ea muzica pentru acest film.

Deschideți galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii cu Alma Deutscher (click pe prima imagine). 

14

​Alma a cântat la pian și la vioară în spectacole din Anglia, Germania, Austria, Italia, Elveția, Spania, Uruguay, Statele Unite, Israel și Japonia.

Primul CD al fetei, intitulat „Muzica Almei Deutscher”, a apărut în 2013 și pe el apar melodii compuse de ea până la vârsta de opt ani.