O sută de români respinși la intrarea în Scoția

Data publicării:
scotia2

Scoţia a refuzat intrarea în ţară a aproape 100 de români, de la începutul anului, pentru că vameşii au suspectat că au de-a face cu traficanţi de persoane. Autorităţile britanice spun că peste treisprezece mii de oameni trăiesc în sclavie în tot Regatul, deşi poliţia face eforturi pentru a desfiinţa aceste reţele de traficanţi.

Discuție fată - reporter:

- A adus un bărbat, tot mă atingea, punea mâna pe mine şi m-am speriat. I-am zis să se dea la o parte, după aceea încerca să îmi rupă hainele.
- Şi te-a violat?
- Da.

Această fată de 14 ani a fost adusă de traficanţi din România şi timp de trei luni, a trecut prin chinuri inimaginabile. Acum trăieşte într-un centru de protecţie. E doar unul dintre sutele, poate miile de cazuri de adolescente aduse în Scoţia din România, Slovacia şi Cehia. Multe îşi părăsesc ţara natală convinse că vor lucra într-o fermă sau într-un hotel, însă devin prizonierele proxeneţilor.

Lorena Rusovan, Missio Link International: Pentru traficanţi, aceste persoane sunt bunuri de consum, marfă, o investiţie, nimic altceva decât un mijloc de a obţine bani.

Un exemplu este şi acela al unei tinere de 18 ani care a ajuns pe aeroportul din Glasgow, fără niciun fel de bagaj sau bani. Le-a spus vameşilor că urma să lucreze într-un hotel, dar nu îi cunoştea pe cei doi bărbaţi veniţi să o ia de la aeroport. După verificări, s-a constatat că unul fusese condamnat pentru delicte sexuale, iar celălalt minţise că are o firmă de salubrizare. Fata a fost urcată într-un avion către România.

Pornind de la astfel de cazuri semnalate de poliţie, jurnaliştii BBC au ajuns până în Covăsânţ, judeţul Arad. Au fost şocaţi de opulenţa caselor şi de câte maşini înmatriculate în Marea Britanie au găsit acolo.

Sam Poling, corespondent BBC Scoţia: Dacă veţi căuta ceea ce ei numesc „averea ţiganilor”, aici o găsiţi. Oraşul palatelor ţigăneşti. Bani, dincolo de orice imaginaţie. Doamne, priveşte aici! Plăcuţă de înmatriculare din Marea Britanie. Plăcuţă de înmatriculare din Marea Britanie. Plăcuţă de înmatriculare din Marea Britanie. Asta de unde o fi? Plăcuţă de înmatriculare din Marea Britanie. Fiecare maşină din faţa acelui „palat ţigănesc” are plăcuţă de înmatriculare din Marea Britanie.

România nu e singura sursă a traficanţilor de persoane. Slovacia şi Cehia au şi ele partea lor de export uman destinat prostituţiei şi muncii forţate, iar cei mai expuşi sunt membrii minorităţilor rrome. Investigatorii britanici au fost şocaţi de cazul unei întregi familii din Cehia, vândute traficanţilor pentru 20 de mii de lire sterline.

Jim Laird, expert în traficul de persoane: Toţi membrii familiei erau exploataţi. Copiii lucrau ilegal, soţia practica prostituţia, la fel ca două dintre fete, bărbatul muncea forţat şi el. Deci, toată familia făcea bani pentru traficant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri