Olanda a legalizat canabisul în două orașe, ca experiment. Planul ar putea fi dat peste cap de partidul lui Wilders

Data publicării:
olanda canabis
Toate lanţurile de aprovizionare cu canabis, ale celor 570 de coffee-shop-uri, au operat în mod clandestin. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Olanda legalizează canabisul într-un experiment ce se vrea a fi desfășurat pe o perioadă de patru ani, în sud, în oraşele Breda şi Tilburg, cu zece produse selectate. Dar recenta alegere a lui Geert Wilders riscă să afecteze rezultatul experimentului, politica partidului său, PVV, fiind „Olanda fără droguri”, transmite News.ro.

Olandezii pot consuma canabis în mod legal, începând de vineri, în două oraşe din sudul Olandei, în contextul în care autorităţile lansează un experiment, pe o perioadă de mai mulţi ani, prin care scot de sub incidenţa penală producţia şi aprovizionarea cu „iarbă” a unor „coffee-shop”-uri în oraşele Breda şi Tilburg.

Contrar ideii larg răspândite în străinătate, vânzarea şi consumul de haşiş, „iarbă” şi ale derivatelor lor - care atrag de zeci de ani fumători de canabis din întreaga lume - nu sunt legale în Olanda.

Locurile unde se vindea canabis erau în ilegalitate

Începând din anii '70, drogurile numite „uşoare” sunt însă „tolerate”, iar „autorităţile au ales să nu-i urmărească pe contravenienţi”, se arată pe site-ul Guvernului olandez.

Până acum, cultivarea canabisiului şi aprovizionarea localurilor populare de vânzare din Olanda erau întru totul ilegale.

Toate lanţurile de aprovizionare cu canabis ale celor 570 de coffee-shop-uri au operat în mod clandestin timp de decenii.

Experimentarea în vederea eliminării acestei juridice „zone gri” începe vineri, pe o perioadă de patru ani, în oraşele Breda şi Tilburg, în sud, şi urmează să fie extinsă apoi în alte regiuni ale ţării.

Zece produse au fost selectate, iar canabisul furnizat coffee-shop-urilor urmează să fie supravegheat îndeaproape.

„Moment istoric pentru Olanda”

Obiectivul acestui experiment, ale cărui rezultate vor fi examinate de către experţi, este dublu - să stabilească dacă este posibilă reglementarea lanţului de aprovizionare şi dacă mica infracţionalitate şi comportamentele antisociale scad.

Impactul asupra sănătăţii publice va fi de asemenea examinat.

„Eu numesc asta un moment istoric pentru canabis în Olanda”, declară Ashwin Matai, însărcinat cu culturile de „Hollandse Hoogtes”, unul dintre produsele selectate în cadrul experimentului.

„Produsul va fi curat, testat, fără pesticide. Ştim exact ce intră, ce iese. Deci, consumatorul va beneficia de un produs mult mai sigur”, mai spune el.

Experimentul olandez face parte dintr-un trend global

Germania vecină a adoptat o lege care legalizează cumpărarea şi deţinerea de canabis în scopuri recreative.

Acest drog uşor este disponibil în anumite farmacii, în Elveţia, care flirtează cu o scoatere de sub incidenţa penală a utilizării recreative.

Utilizarea recreatvă a canabisului de către adulţi este legală în aproximativ 20 de state americane.

Victoria în alegerile legislative de luna trecută a liderului extremei drepte Geert Wilders riscă să afecteze rezultatul experimentului olandez. Partidul Libertăţii (PVV) al lui Wilders vrea să abandoneze definitiv politica de „toleranţă” faţă de canabis, să închidă coffee-shop-urile şi să exercite presiuni în vederea unei „Olande fără droguri”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri