Parchetul European confirmă că investighează achizițiile Comisiei Europene de vaccinuri anti-COVID

Data publicării:
sigla eppo
Parchetul European investighează achizițiile de vaccinuri anti-COVID făcute de Comisia Europeană Foto: Profimedia Images

Parchetul European (EPPO), instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, a confirmat vineri deschiderea unei investigaţii în legătură cu achiziţia vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele UE miliarde de euro, relatează agenţiile dpa şi EFE, preluate de Agerpres.

„Această confirmare excepţională vine în urma interesului public foarte ridicat” faţă de această chestiune, se arată într-o declaraţie a EPPO, care precizează însă că „nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu” al anchetei.

Comisia Europeană a negociat şi încheiat în numele statelor UE contracte cu companiile farmaceutice pentru sute de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

EPPO nu a comunicat ce aspecte ale acestui proces investighează, dar există voci care critică în special nerespectarea termenelor de livrare şi publicarea doar parţială a clauzelor contractuale.

În atenţie a fost mai ales un contract convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului 2021, contract estimat la circa 35 de miliarde de euro. Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract, a relatat atunci „The New York Times”, în timp ce Ombudsmanul Uniunii Europene a descris acest contract drept un caz de „administrare defectuoasă”.

În ciuda regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje.

Într-un raport publicat în septembrie, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a menţionat că nu a primit nimic din informaţiile cerute asupra negocierilor preliminare.

În România, Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a transmis vineri că Parchetul European ar trebui să investigheze și achiziția de vaccinuri în România. „Deciziile sunt de neînțeles în condițiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori”, au transmis social-democrații. Social democrații spun că de vină pentru achiziția de vaccinuri sunt foștii miniștri USR ai Sănătății și fostul premier Florin Cîțu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri