Pașapoarte de vaccinare. Spania vrea să încheie acorduri bilaterale cu țări terțe, în lipsa unui acord în UE

Data publicării:
tanara care face un gest larg cu bratele in timp ce priveste panorama orasului barcelona
Spania ia în considerare încheierea unor acorduri bilaterale cu țări terțe în domeniul turismului, în lipsa unui acord UE privind pașaportul de vaccinare Foto: Guliver/GettyImafes

Spania se gândește să încheie acorduri bilaterale și să instituie „coridoare speciale” cu țări terțe, dacă la nivel european nu se va ajunge la o souție în privința certificatelor de vaccinare, a declarat secretarul spaniol pentru turism, Fernando Valdes, citat de Bloomberg.

Cum campania de vaccinare progresează în întreaga Europă, „poate că la vară vom avea din nou turiști britanici în Spania”, a declarat Fernando Valdes, în condițiile în care, înainte de Brexit, cetățenii britanici aveau o contribuție esențială la cifrele turismului din Spania. 

Decizia în privința modului în care se va călători în Europa aparține UE, dacă dacă nu se va ajunge la un acord în acest sens, „noi luăm în considerare alte soluții, cum ar fi instituirea unor coridoare verzi cu țări terțe, care să ne ajute la redemararea turismului”, a spus oficialul spaniol. 

Ideea unor acorduri bilaterale în domeniul turismului a apărut deja. Un protocol asemănător a existat anul trecut între țările baltice, iar anul acesta Israelul, care nu este țară membră UE, ar fi pregătit deja protocoale cu unele state UE,  printre care Cipru, Grecia și Estonia, dar și cu Marea Britanie, Georgia şi Seychelles privind primirea turiştilor pe bază de adeverinţă de vaccinare. 

Turiștii britanici, esențiali pentru Spania

Industria turismului din Europa are motive de optimism după ce Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută că odată cu începerea sezonului de vară, la 21 iunie, are de gând să ridice toate restricțiile impuse din motive de pandemie.

Spania, unde turismul a avut în 2019 o contribuție la PIB de 12,4 la sută, și-a văzut acest sector scăzând dramatic anul trecut, când turismul a reprezentat doar 4,3 la sută în economia țării. 

Mulți turiști britanici preferau să-și petreacă vacanțele în Spania înainte de Brexit. A doua destinaţie turistică mondială după Franţa, Spania speră să poată atrage suficienţi turişti ca să-și salveze sezonul estival 2021.

Păreri contradictorii în UE pe tema pașaportului de vaccinare

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii UE, reuniți săptămâna trecută într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre emiterea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document.

În urma dezbaterilor, liderii UE au decis să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea avea efecte grave asupra economiilor și-așa încercate.

Deși cancelarul german Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord că UE are nevoie de un pașaport de vaccinare, părerile sunt totuți împărțite și nuanțate. 

Poziția României în legătură cu pașaportul de vaccinare

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria - state unde turismul joacă un rol esențial - susțin ideea unui pașaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că proporția persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redusă şi s-ar crea astfel discriminări.

De asemenea, Belgia, Olanda, dar  și România și-au exprimat reticențele cu privire la propunere.

De altfel, în România a apărut recent o controversă pe această temă. După ce surse din turism au declarat că Israelul și Grecia ar purta discuţii cu România în domeniul turismului, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că lucrează deja la acorduri bilaterale cu mai multe țări, între care Grecia și Israel, pentru ca cetățenii vaccinați să poată călători fără anumite restricții. Premierul Florin Cîțu l-a contrazis, însă, ulterior, spunând că Guvernul nu a dat mandat niciunui ministru pentru discuții bilaterale pentru un pașaport de vaccinare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri