Peste 200 de români aflați în 5 autocare sunt blocați la granița dintre Marea Britanie și Franța. Sunt acolo și șoferi de TIR

Data actualizării: Data publicării:
frontiera inchisa franța
Franța își închide frontierele pentru țările care nu fac parte din UE, de teama noilor tulpini ale coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Peste 200 de români aflați în cinci autocare sunt blocați la granița dintre Franța și Marea Britanie, la Dover, după ce Parisul a anunțat suspendarea circulației începând de azi noapte, din cauza noii tulpini de coronavirus. Și situația șoferilor de TIR români blocați în vămile din Marea Britanie a devenit critică. 

Adriana Mureșan, șofer de TIR, membru „Voluntari în Europa”: După cum știți, sunt membru al asociației „Voluntari în Europa”, și noi încă de aseară de la ora 21:00, când am aflat anunțul făcut de guvernul francez - că nu vor mai permite intrarea niciunui pasager sau vehicul dinspre Marea Britanie -, ne-am mobilizat rapid pentru că știam ce se întâmplă, știam că vor fi mii de camioane blocate. În general sunt în jur de 10.000 de camioane pe teritoriul Marii Britanii. În conjunctura în care se pregătește Brexit-ul, au intrat mai multe camioane de marfă, deci sunt mult mai multe acum. 

Aseară noi ne-am pregătit urgent, am mobilizat toți voluntarii din Marea Britanie, încercând să răspundem nevoilor colegilor mei, șoferi de TIR, pachetărie, pentru că sunt blocați atât pe autostrăzi, pe drumuri publice, cât și în parcări... De aseară nu se mai putea circula dinspre Londra până spre zonele portuare sau de Eurotunel. Au fost deschise două mari parcări, de câteva mii de locuri, dar au fost imediat umplute. 

Astăzi am aflat, pentru că am fost sunați de oameni care ne-au solicitat ajutorul, că sunt cinci autocare și peste zece microbuze cu români, blocați undeva la 30 de kilometri de Dover, într-o parcare.

Este nevoie de apă și de alimente. Noi suntem în contact cu ambasada din Anglia, pentru că voluntarii noștri vor avea nevoie de niște permise, autorizații pentru a se putea deplasa să ajute atât șoferii, cât și pasagerii blocați. 

Situația critică este cea care ne-a fost prezentată acum o oră - și anume autocarele blocate la 30 de kilometri de portul Dover. Acolo sunt pasageri foarte mulți, sunt copii, persoane în vârstă, femei gravide și vor avea nevoie de mult sprijin și ajutor din partea noastră. Nu știm exact câți români sunt acolo. Pot să fie 200, pot să fie 250...

Sunt cinci autocare care se îndreptau către România și sunt și microbuze cu pasageri. Au fost opriți de polițiștii britanici din cauza faptului că Franța nu mai primește niciun călător și nici transport de marfă.

Se pare că sunt bine totuși, au toalete în locul unde sunt opriți, dar din păcate nu vor putea să-și cumpere apă și alimente. 

Măsura închiderii graniței este una extraordinară, este foarte interesant, pentru că în pandemie, transportul de marfă a circulat în toată Europa. De această dată, se pare că guvernul francez a luat această decizie, a transportului de marfă, nici măcar a propriilor șoferi. 

Noi am lansat mesaje de sprijin și de ajutor în toate limbile, pentru că dacă voluntarii din Marea Britanie, de la Asociația „Voluntari în Europa” vor interveni, o vor face pentru a ajuta toate persoanele, deci orice pasager sau șofer prins în aceste blocaje va fi ajutat de noi, indiferent de naționalitate. 

Absolut nimic nu intră în Franța de aseară de la ora 22:00 - nici marfă, nici pasageri.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri