Peste 25 de milioane de cazuri de coronavirus în Europa. Continentul nostru este epicentrul pandemiei

Data publicării:
harta glob coronavirus
Valul doi al pandemiei ar putea fi și mai letal decât primul Foto: Guliver/GettyImages

Peste 25 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în Europa, continent care privește cu îngrijorare noua tulpină virală detectată în Marea Britanie, informează AFP, potrivit Agerpres. Campania de vaccinare care va fi lansată pe 27 decembrie în Uniunea Europeană vine să aducă o rază de speranță privind sfârșitul pandemiei.

Cele 52 de ţări din Europa, care se întinde spre est până la Azerbaidjan şi Rusia, alcătuiesc zona cea mai afectată din lume, devansând regiunea SUA-Canada (19.188.172 de cazuri), America Latină şi zona Caraibilor (15.024.469 de cazuri) şi Asia (13.617.004 de cazuri), potrivit unei numărători realizate vineri de AFP.

Europa este totodată prima regiune a lumii care a depăşit pragul de 500.000 de decese asociate maladiei COVID-19, pe 17 decembrie.

Marea Britanie, unde a fost detectată noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, este ţara în care epidemia a accelerat cel mai mult (+61%) dintre statele care au înregistrat peste 1.000 de cazuri zilnice pe parcursul ultimelor şapte zile.

Un studiu publicat joi online, dar care nu a apărut deocamdată într-o revistă ştiinţifică, a confirmat că noua variantă a virusului este "cu 50% până la 74%" mai contagioasă decât tulpinile aflate până acum în circulaţie.

În contextul în care campania de vaccinare va începe duminică în Uniunea Europeană, ţări precum Italia, Austria şi Irlanda au intrat din nou izolare pe durata sărbătorilor de sfârşit de an.

Noi restricții, în așteptarea vaccinului

Italia, cea mai afectată ţară din Europa (70.000 de morţi), a intrat într-o nouă fază de restricţii până pe 6 ianuarie, marcată de limitarea deplasărilor.

Cel de-al treilea lockdown a început şi în Irlanda şi în Austria, deşi autorităţile de la Viena au autorizat totuşi deschiderea a peste 400 de staţiuni de schi din această ţară.

Vineri, Danemarca a închis magazinele non-esenţiale, iar noi restricţii au intrat în vigoare în provincia canadiană Quebec, inclusiv telemunca obligatorie şi închiderea magazinelor non-esenţiale până pe 11 ianuarie.

În Marea Britanie, mai multe mii de şoferi şi-au petrecut Crăciunul în camioanele lor, după ce au rămas blocaţi în zona Dover, principalul port englez de la Canalul Mânecii, în aşteptarea unor rezultate negative la testele COVID-19 care să le permită accesul pe continent.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri