PKK dezminte orice implicare în atentatul de la Istanbul: Nu avem nicio legătură. Nu vizăm civili şi respingem astfel de operațiuni

Data actualizării: Data publicării:
Militar la locul exploziei din Istanbul
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a dezminţit luni orice implicare în explozia care a ucis duminică la Istanbul şase oameni şi a rănit peste 80. Foto: Profimedia

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a dezminţit luni orice implicare în explozia care a ucis duminică la Istanbul şase oameni şi a rănit peste 80, transmite AFP.

„Este binecunoscut faptul că nu avem nicio legătură cu acest eveniment, nu vizăm civili şi respingem operaţiunile care fac aşa ceva”, a arătat formaţiunea minorităţii kurde, conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă Firat, apropiată de PKK. „Suntem o mişcare care duce o luptă de eliberare dreaptă şi legitimă (...) Nu se pune deci problema să vizăm civili, în orice mod, în Turcia”, adaugă documentul semnat de Centrul de Apărare a Poporului, organ intern al mişcării.

Poliţia turcă afirmase anterior că o tânără cu cetăţenie siriană, arestată în timpul nopţii, a recunoscut că a declanşat explozia „la ordinul PKK”, de la care - potrivit presei din Turcia - ar fi primit ordine în oraşul Kobani din nord-estul Siriei.

PKK a acuzat guvernul de la Ankara de „interese obscure” şi de „prezentarea Kobani ca pe o ţintă”.

Kobani se află sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), ale căror componentă principală este formată din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), apropiate de PKK, potrivit AFP, citată de Agerpres. În 2015, forţele kurde susţinute de coaliţia occidentală au respins în bătălia din acest oraş gruparea Statul Islamic.

PKK, considerat organizaţie teroristă atât de Turcia, cât şi de SUA şi de Uniunea Europeană, duce o luptă armată cu guvernul turc încă din anii 1980, iar pe seama sa au fost puse în trecut mai multe atentate sângeroase.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri