Politicienii de la Budapesta, supărați pe Juncker pentru o declarație despre Ziua Națională a României

Data actualizării: Data publicării:
jean claude juncker salut klaus iohannis strasbourg_presidency
Jean Claude Juncker îl salută pe Klaus Iohannis după discursul de la Strasbourg. Foto: presidency.ro

Jean-Claude Juncker este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, spun mai mulți politicieni maghiari, după declarațiile referitoare la ziua de 1 Decembrie, relatează cotidianul de limbă maghiară din Transilvania “Krónika”, potrivit G4Media. În discursul său ţinut marţi, in Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, şeful Comisiei Europene a declarat că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci a întregii Europe.

jean claude juncker si klaus iohannis strasbourg_presidency
Jean Claude Juncker îl salută pe Klaus Iohannis după discursul de la Strasbourg. Foto: presidency.ro

„Aşadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”, informează ziarul “Krónika”. La solicitarea redacţiei ziarului amintit, Biroul de Presă al Ministerului ungar de Externe a transmis, ca reacţie, declaraţia de miercuri a purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán. Zoltán Kovács a declarat la o conferinţă de presă, susţinută la Budapesta, că Guvernul ungar are chiar două opinii.

Opinia cea “veninoasă” se referă la faptul că Jean-Claude Juncker „a vorbit conform stării în care se afla”, iar cea mai reţinută evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă nepotrivirea lui Juncker la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh, a menţionat ironic că „Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

„Noi, politicienii maghiari, nu trebuie să regretăm că din prima clipă am răspândit ideea că Juncker nu este potrivit pentru această funcţie şi am luptat cu toate mijloacele împotriva ideilor sale, pe care nu le puteam asuma! Este dreptul inimii sale ca el să sărbătorească împreună cu Romania centenarul unirii, cu condiţia să nu impună ca această sărbătoare să fie obligatorie (…) Mandatul de preşedinte al Comisiei Europene al domnului Juncker va expira în luna mai a anului viitor, iar noi, maghiarii, vom deschide atunci o sticlă de şampanie”, a declarat Zsolt Németh ziarului “Krónika.

Preşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a precizat că „pomenirea sărbătoririi la nivel european al centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene”.

„Evenimentele petrecute în urma cu 100 de ani, care au condus la reconfigurarea Europei, nu sunt momente fericite pentru Europa”, a precizat deputatul UDMR, potrivit căruia Juncker ar fi trebuit să fie mai reţinut cu această afirmaţie, „până când Romania nu va ajunge cel puţin la situaţia in care să respecte prevederile referitoare la minorităţile naţionale din Declaraţia de la Alba Iulia”.

„În Romania centenarul este o sărbătoare, însă în Europa nu este”, a adăugat Attila Korodi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri