Politico: Planul Giorgiei Meloni de a conduce Europa și de a deveni principalul aliat din UE al lui Donald Trump

Data publicării:
Donald Trump / Giorgia Meloni
Va mai rămâne Giorgia Meloni fidelă taberei pro-Ucraina și pro-NATO în cazul în care Donald Trump devine din nou președinte? Colaj foto: Profimedia Images

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, vrea să se împrietenească cu Trump și se pregătește să încline balanța politicilor europene în favoarea ei după alegerile europarlamentare din iunie, scrie Politico.

Când Giorgia Meloni a ajuns prima oară la putere în 2022, elitele din Vest nu o priveau cu prea mare încredere, având în vedere admirația ei pentru fascism. Doi ani mai târziu, politiciana de extremă dreapta a reușit ceva ce nimeni nu ar fi putut anticipa: i-a convins pe liderii occidentali de susținerea ei de neclintit pentru Ucraina în lupta contra Rusiei, în timp ce și-a folosit noua ei imagine pentru a-și face loc printre liderii forțelor de dreapta din Europa.

Meloni a fost cea care a pus presiune pe Bruxelles să renunțe la restricțiile pe care dorea să le impună asupra folosirii pesticidelor și să micșoreze pachetul de măsuri climatice. Tot Meloni a fost cea care a jucat un rol esențial în schimbarea poziției europene privind migrația, de la acordarea de azil politic și redistribuirea lor printre statele UE la plătirea altor țări care să îi țină pe imigranți cât mai departe de granițele Europei.

Meloni continuă să influențeze din umbră deciziile luate de politicienii europeni de top, precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La alegerile europene din iunie se așteaptă ca aripa de dreapta a Parlamentului European să fie extinsă, potrivit ultimelor sondaje Politico, iar prim-ministrul italian este pe cale să devină liderul spiritual al acestui grup.

President Joe Biden And Prime Minister Giorgia Meloni Of Italy Meeting At The White House
La alegerile europene din iunie se așteaptă ca aripa de dreapta din Parlamentul European să se extindă și mai mult, iar Meloni este pe cale să devină liderul spiritual al acestui grup. Foto: Profimedia Images

Adversarii lui Meloni spun că ea nu a reușit să scoată economia Italiei din viteza a doua și că, în ciuda stării foarte proaste a relațiilor dintre Franța și Germania, ele rămân statele cu cea mai mare influență asupra strategiei europene. Mai mult, Meloni este acuzată că încearcă să distrugă încetul cu încetul drepturile LGBTQ+ prin politicile pe care le susține, inclusiv campania pe care o duce împotriva nașterilor prin mamă surogat.

Meloni, un aliat european al lui Trump mai puțin toxic decât Viktor Orban

În luna noiembrie, americanii îl vor vota pe următorul președinte al Statelor Unite, având de ales dintre actualul lider Joe Biden și fostul președinte Donald Trump.

Dacă Biden va ieși câștigător din această luptă, Meloni va încerca să cultive o relație pe care atât biroul ei, cât și Casa Albă au descris-o ca fiind una „pozitivă”.

Dacă Trump va reveni la Casa Albă, Meloni va dori să culeagă roadele eforturilor discrete pe care le-a depus în ultimele luni pentru a câștiga încrederea grupului MAGA („Make America Great Again” - sloganul lui Trump), devenind astfel un aliat european mai puțin toxic decât Ungaria lui Viktor Orban.

„Ea este de departe politicianul cel mai apropiat de Trump din Italia”, a spus Marco Damilano, un analist politic italian. „Iar la nivel european, guvernul ei ar fi în cea mai bună poziție” să construiască o relație cât mai apropiată cu administrația Trump.

CPAC holds its annual conference in suburban Washington DC
Partidul lui Meloni, Frații Italiei, are relații bune cu conservatorii și republicanii americani din tabăra MAGA a lui Donald Trump. Foto: Profimedia Images

În ciuda unei înfrângeri electorale recente în Sardinia, Meloni rămâne foarte populară pentru un prim-ministru italian după doi ani de mandat – 41% dintre italieni o apreciază încă.

Întrebarea este: ce va face ea cu tot acest capital politic pe care l-a câștigat? Va rămâne ea fidelă taberei pro-Ucraina și pro-NATO, în cazul în care Trump va deveni din nou președinte, iar ea va deveni Mare Preoteasă a Dreptei Europene?

Întrebat despre persoana pe care ar prefera-o la Washington, Nicola Procaccini, cel care conduce grupul lui Meloni din Parlamentul European, a răspuns: „Sperăm că Trump va câștiga”, grăbindu-se mai apoi să adauge că „evident, Giorgia este și liderul guvernului italian și ea are o relație foarte bună cu președintele Statelor Unite, Joe Biden”.

„Ea ar fi punctul de referință pentru Trump în Europa”

Tabăra lui Meloni încearcă să joace la două capete. Pe de-o parte, ea face tot ce poate pentru a se asigura că imaginea ei de politician pro-Ucraina și pro-NATO rămâne cât mai solidă: a călătorit la Kiev în ziua în care s-au împlinit doi ani de la declanșarea invaziei rusești și a organizat o adunare specială a țărilor G7 pe tema Ucrainei în aceeași lună.

De partea cealaltă, Meloni face tot posibilul pentru a câștiga încrederea republicanilor MAGA anti-Ucraina, îmbunătățind relațiile cu tabăra lui Trump, mulțumită eforturilor depuse de membrii partidului de extremă dreapta Frații Italiei din Florida.

„Din postura de lider al unei economii europene majore, ea ar fi punctul de referință pentru Trump în Europa”, a susținut Andrea di Giuseppe, parlamentar din partea partidului Frații Italiei stabilit în America și care se ocupă de menținerea relațiilor cu republicanii americani.

Second day of Atreju edition 2019 in Rome, Italy - 21 Sep 2019
Meloni a reușit să îl convingă pe Orban să accepte ajutorul UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Foto: Profimedia Images

Cei mai apropiați aliați ai Ucrainei din Europa o privesc pe Meloni cu suspiciune, în special după ce, anul trecut, premierul Italiei s-a plâns că în Europa există o „oboseală” legată de războiul din Ucraina și a invocat nevoia de a găsi „o cale de ieșire” – ea a făcut aceste comentarii într-un apel cu un lider african, care s-a dovedit a fi o farsă a comedianților ruși Vovan și Lexus.

Totuși, Meloni a fost cea care a ajutat Bruxelles-ul să îl convingă pe Orban să accepte ajutorul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după luni de zile în care liderul Ungariei a refuzat să își schimbe poziția.

Cu Fidesz de partea ei, Meloni ar conduce o facțiune de dreapta lărgită în Parlamentul European care ar putea forma alianțe ad hoc cu grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație.

Meloni „a spus clar ce vrea să facă: ea vrea să îi aducă laolaltă pe conservatori și naționaliști”, având ca exemplu propria ei coaliție de centru-dreapta, potrivit lui Leo Goretti, expert în politica externă a Italiei de la Institutul pentru Afaceri Internaționale de la Roma.

„Ea se va prezenta drept liderul neoficial a tot ceea ce se află la dreapta de PPE – acesta este visul ei”, a spus și un politician din cadrul grupului PPE (Partidul Popular European).

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri