Polonia îşi anunță vetoul faţă de pactul UE pentru migraţie, la o zi după Ungaria

Data publicării:
Migranți la coadă în Lampedusa, în timp ce un polițist italian se uită la ei
Haos pe insula italiană Lampedusa, după venirea unui număr uriaș de migranți africani. Foto: Profimedia Images

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că se va opune în continuare pactului Uniunii Europene pentru migraţie. Anunțul Poloniei vine la o zi după ce și Ungaria a transmis aceeași decizie împotriva pactului pentru migrație.

„Săptămâna viitoare voi merge la Consiliul European, unde îmi voi susţine vetoul faţă de migraţia ilegală”, a spus Mateusz Morawiecki într-o declaraţie televizată, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Șeful guvernului de la Varșovia apreciază că pactul „este o încercare nu doar de a ataca suveranitatea Poloniei şi a altor state membre, ci şi o încercare de a destabiliza UE în mod nedemocratic”.

Comisarul european pentru migraţie, Ylva Johansson, cea mai înaltă autoritate de la Bruxelles în domeniul migraţiei, a declarat joi că Uniunea va ajunge la un acord privind gestionarea imigraţiei ilegale, deşi miniştrii de interne din cele 27 de state membre tocmai renunţaseră la încercarea de a ajunge la o poziţie comună.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia are în vedere alegerile parlamentare din 15 octombrie, iar una din principalele sale promisiuni în campanie a fost protecţia ţării împotriva imigraţiei ilegale. Scrutinuri importante urmează şi în Germania şi Italia, de asemenea în contextul îngrijorării faţă de creşterea numărului de migranţi.

„Ungaria respinge această nouă propunere pro-migraţie”

Joi, un oficial din Ministerul maghiar de Interne a transmis că Ungaria a respins reglementarea propusă de UE asupra Pactului privind migraţia şi azilul, motivând că regulamentul ar „deschide o nouă uşă” migraţiei ilegale în masă către Europa.

„Ungaria respinge această nouă propunere pro-migraţie a Bruxellesului”, a declarat Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne de la Budapesta, la o reuniune a Consiliului UE la Bruxelles în legătură cu reforma pachetului UE privind migraţia şi azilul.

Noul pact ar fi „un magnet pentru migranţi”, a mai spus el, argumentând că acesta nu abordează problema azilului şi nu va reuşi să reducă migraţia ilegală.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri