Premieră în Marea Britanie. Şefii serviciilor secrete au fost audiaţi de o comisie parlamentară în prezenţa presei

Data publicării:
Head-of-MI5-Andrew-Parker-007

Şefii celor trei servicii secrete britanice - MI5, MI6 şi Departamentul de Comunicaţii - au făcut front comun în faţa comisiei parlamentare. Ei au susţinut că munca lor presupune doar apărarea democraţiei şi că rezultatele au fost de multe ori pe măsura aşteptărilor.

Din 2005 până acum, în această ţară au fost eliminate 34 de ameninţări teroriste. Una sau două dintre aceste ameninţări erau comploturi ample, care vizau foarte multe victime colaterale”, a susţinut Andrew Parker, directorul MI5.

Audierea publică a celor trei directori a durat o oră şi jumătate şi a fost un moment istoric pentru Marea Britanie. Este pentru prima oară când accesul presei a fost permis la o audiere de acest nivel. Iar asta s-a întâmplat în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden.

Dezvăluirile lui Snowden au provocat mult rău, ne-au pus în pericol operaţiunile. În mod clar, adversarii şi inamicii noştri se bucură, iar Al-Qaida jubilează”, a spus Sir John Sawers, directorul MI6.

Departamentul britanic de Comunicaţii este şi el în centrul unui scandal, după ce a fost acuzat că ar folosi programul de interceptări al NSA pentru a asculta milioane de conversaţii. Directorul agenţiei a negat, însă, toate acuzaţiile.

Scopul nostru nu este să urmărim e-mail-uri şi telefoane nevinovate şi, cred că trebuie s-o spun, nu angajez oameni care fac acest lucru. Angajaţii mei sunt motivaţi de salvarea vieţilor militarilor britanici, de găsirea teroriştilor”, a spus Sir Iain Lobban, directorul Departamentului de Comunicaţii.

Audierile au fost televizate cu un decalaj de două minute, pentru a preveni ca eventualele dezvăluiri de informaţii secrete să fie făcute publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri