Prinţul Frederik devine azi regele Frederik al X-lea al Danemarcei. Cum se va desfășura ceremonia de încoronare

Data publicării:
frederik si mary
Prinţul Frederik, în vârstă de 55 de ani, va deveni duminică rege al Danemarcei. FOTO: Profimedia Images

Danemarca este duminică în sărbătoare, după ce prinţul Frederik va deveni regele Frederik al X-lea, urmând să preia tronul de la mama sa, regina Margrethe a II-a, care domnește de 52 de ani.

În ajunul Anului Nou, regina Margrethe a II-a a anunţat că abdică de la tron, iar fiul său, prinţul moştenitor Frederik, va deveni regele Frederik al X-lea, în timp ce soţia sa, prinţesa moştenitoare Mary, va fi cunoscută sub numele de regina Mary.

Spre deosebire de încoronarea regelui Carol al III-lea, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie simplă. În loc să aibă loc o încoronare oficială, va avea loc o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga, la exact 52 de ani de la încoronarea lui Margrethe.

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, va anunţa cuplul regal la palat, iar cei doi vor apărea la balcon în faţa publicului.

Salve de tun vor celebra ocazia, iar drapelul naţional va fi coborât şi ridicat din nou la palatele regale.

Ceremonia începe la prânz

Înainte de prezentarea noilor monarhi la balcon, noul rege şi noua regină, pe lângă regina Margrethe, se vor alătura guvernului danez, secretarului Consiliului de Stat în Consiliul de Stat pentru transferul oficial de putere, iar regina va semna o declaraţie oficială de abdicare.

Familia regală va participa, de asemenea, la o sesiune specială a parlamentului la 15 ianuarie, precum şi la o slujbă religioasă de celebrare la Catedrala din Aarhus, duminică, 21 ianuarie.

Festivităţile regale vor începe la prânz în Danemarca. Nu va exista nicio transmisiune televizată a evenimentelor, scrie The Independent.

De asemenea, se aşteaptă ca noul rege Frederik să ţină un discurs public, după care regele şi regina vor organiza un eveniment cu un număr restrâns de invitaţi.

Fratele regelui

La festiviţăţi va fi prezent şi fratele lui Frederik, prinţul Joachim al Danemarcei, care va asista la abdicarea mamei sale fără soţia şi copiii săi, la aproape doi ani după ce aceştia au fost deposedaţi de titlurile regale.

„Prinţul Joachim va fi acolo, dar copiii merg la şcoală, nu există niciun motiv special”, a declarat un purtător de cuvânt al palatului pentru Hello Magazine.

Anul trecut, prinţul Joachim şi prinţesa Marie s-au mutat în Statele Unite, la doar nouă luni după ce monarhul i-a lipsit pe cei patru copii ai prinţului, Nikolai, Felix, Henrik şi Athena, de titlurile regale „Alteţa Sa/ Înălţimea Sa”.

Cel de-al doilea fiu al reginei Margrethe îi are pe contele Henrik şi contesa Athena cu Marie, iar pe fiii săi mai mari, contele Felix şi contele Nikolai, cu prima sa soţie, Alexandra, contesă de Frederiksborg.

La festivităţi sunt aşteptate 200.000 de persoane, toate camerele de la hotelurile din Copenhaga fiind rezervate.

În Danemarca, rolul monarhului, şeful statului, este în principal reprezentativ şi ceremonial. El semnează totuşi legi şi prezidează în mod oficial formarea guvernului, cu care se întâlneşte la intervale regulate.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri