Cine este Frederik, viitorul rege al Danemarcei. Când și-a întâlnit soția, aceasta nu știa că el este prinț

Data actualizării: Data publicării:
printul mosternitor frederik
Cine este Frederik, viitorul rege al Danemarcei. FOTO: Profimedia Images

Danezii au avut parte de o surpriză în ajunul Anului Nou, când regina Margrethe a II-a și-a anunțat abdicarea. Singura regină în exercițiu din lume și cel mai longeviv monarh în viață din Europa se va retrage în 14 ianuarie, care se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină. "Voi lăsa tronul fiului meu, Prințul Moștenitor Frederik" a anunțat ea în direct la televiziune. Dar ce știm despre viitorul rege al Danemarcei?

La începutul anilor 1990, prințul moștenitor Frederik era cunoscut în Danemarca în special ca un prinț petrecăreț, dar percepțiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în științe politice. A fost primul membru al familiei regale din Danemarca cu această pregătire universitară, scrie BBC. În timpul studiilor a petrecut timp la Harvard, în Statele Unite, unde s-a înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.

După aceea, a servit în Marina daneză, unde a fost poreclit „Pingo” după ce costumul de neopren s-a umplut cu apă în timpul unui curs de scufundări și a ajuns să meargă precum un pinguin.

În vârstă de 55 de ani, Frederik a participat la o expediție de schi de patru luni în Groenlanda, în 2000. A suferit mai multe accidente cu sania sau cu scuterul, motiv pentru care a ajuns la spital de câteva ori.

"Nu vreau să mă închid într-o fortăreață. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană," a spus el odată, insistând că așa va rămâne și după ce va prelua tronul.

Ca și regele Charles al Marii Britanii, prințul moștenitor Frederik este cunoscut pentru preocuparea sa pentru problemele de mediu. El a promis că va "ghida nava" Danemarcei în viitor.

Soția sa, prințesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania și lucra ca avocat în 2000, atunci când l-a cunoscut pe Frederik la un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice. Într-un interviu, ea a declarat că atunci nu știa că el este prințul Danemarcei: „După jumătate de oră, cineva s-a apropiat de mine și mi-a spus: „Știi cine sunt acești oameni?”

Frederok și Mary sunt considerați de unii ca reprezentând valorile moderne și au încercat să ofere celor patru copii ai lor o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școlile de stat.

Spre deosebire de tradiția regală britanică, nu va exista nicio ceremonie oficială de încoronare pentru Prințul Moștenitor Frederik. În schimb, momentul va fi anunțat în ziua respectivă de la Castelul Amalienborg din Copenhaga.

Frederik va deveni rege al Danemarcei și șef de stat în această țară - care este o monarhie constituțională -, precum și în Groenlanda și în Insulele Feroe.

În vârstă de 83 de ani, Regina Margrethe a II-a a dezvăluit că a luat decizia abdicării după o perioadă de reflecție în urma unei operații suferite la spate la începutul anului 2023.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri