Putin amenință: Trupele rusești pot ajunge la București în două zile

Data publicării:
putin ameninta - kremlin-2.ru

Liderul ucrainean l-a informat despre această ameninţare pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev vinerea trecută, scrie „Sueddeutsche Zeitung”. Cotidianul german a obținut un transcript al discuției dintre Poroșenko și Barroso, document cu sigla diplomației europene.

Dacă aș vrea, trupele rusești ar ajunge în două zile nu doar la Kiev, ci și la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia sau Bucureşti”, i-ar fi spus Putin președintelui ucrainean, conform relatării pe care acesta din urmă i-a făcut-o președintelui Comisiei Europene.

Întrebat despre articolul din cotidianul german, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu face comentarii asupra unor „semne de psihoză în masă”, scrie Bloomberg.

Petro Poroșenko mai făcuse o declarație în acest sens, înainte de vizita lui Barroso la Kiev, într-un interviu la BBC. Rusia ar putea ocupa Bucureştiul oricând, dacă lumea întreagă nu este solidară cu Ucraina, avertiza liderul de la Kiev, chiar în timpul summitului NATO din Țara Galilor. Declarația sa a fost interpretată atunci ca o presiune pusă asupra liderilor occidentali pentru a sprijini Ucraina.

În plus, un site ucrainean de știri dezvăluie faptul că Vladimir Putin l-a ameninţat pe Petro Poroşenko, înaintea votului de marţi din Parlamentul de la Kiev că, dacă nu va acorda statut special regiunilor din est, trupele ruseşti vor porni în marş către Crimeea.

Nu este pentru prima oară când Vladimir Putin ameninţă Occidentul cu un astfel de scenariu demn de expansionismul sovietic. Preşedintele rus s-a lăudat că poate cuceri Kievul în "două săptămâni", într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o, de această dată personal, cu Jose Manuel Barroso, acum aproape două săptămâni.

Comisia Europeană refuză să comenteze

Comisia Europeană a refuzat joi să comenteze informaţiile de presă privind declaraţiile ameninţătoare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care vizau direct state europene, inclusiv România, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Conform Sueddeutsche Zeitung, Vladimir Putin l-ar fi avertizat de asemenea pe Petro Poroşenko să nu conteze prea mult pe Uniunea Europeană, precizând că şi-ar putea utiliza influenţa pe lângă mai multe state membre pentru a obţine o "minoritate de blocaj" împotriva deciziilor defavorabile Moscovei.

Anterior, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul în "două săptămâni", într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Într-un articol publicat la 1 septembrie de cotidianul italian La Repubblica, Jose Manuel Barroso a relatat că Putin nu a vrut să răspundă la întrebările sale privind prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina şi s-a arătat ameninţător: „Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni".

Kremlinul a reacţionat atunci denunţând scurgerile de informaţii în presă şi declarându-se pregătit să facă publică înregistrarea conversaţiei telefonice dintre Putin şi Barroso, „pentru a elimina orice neînţelegere".

După informaţiile publicate joi de Sueddeutsche Zeitung, Comisia Europeană a declarat că nu intenţionează să-şi „ducă diplomaţia în presă" şi nici să „comenteze extrase ale unor conversaţii confidenţiale”.

„Ceea ce contează pentru UE este să contribuie la o pace durabilă, la prosperitate şi la stabilitatea Ucrainei”, a adăugat purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkilde Hansen în briefiengul de presă de la Comisia Europeană.

Preşedintele Poroşenko a discutat de mai multe ori cu Putin în ultimele săptămâni, pentru a negocia armistiţiul din estul Ucrainei şi planul său de pace pentru a pune capăt conflictului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri