Regele Albert al II-lea îi îndeamnă pe belgieni să rămână uniţi, înainte de abdicare

Data publicării:
rege belgia

 

După 20 de ani domnie, Albert al II-lea a susţinut, ca rege, un ultim discurs sobru, pe un ton grav şi totodată optimist. Belgia poate „înfrunta viitorul cu încredere”, deoarece a „găsit un nou avânt atât pe plan intern, cât şi european” în ultimii ani, a declarat el.

Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, este primul monarh belgian care se retrage de bunăvoie. El își cedează locul fiului săi mai mare Philippe, în vârstă de 53 de ani, în pofida unor îndoieli ale populaţiei cu privire la capacitatea acestuia din urmă de a domni, potrivit Mediafax.

În discursul său, Albert al II-lea le-a cerut belgienilor să „îi înconjoare pe viitorul rege” şi pe viitoarea regină Mathilde cu o „colaborare activă” şi susţinerea lor.

Vor forma un excelent cuplu în serviciul ţării noastre şi se vor bucura de toată încrederea mea”, a dat el asigurări.

Regele, a cărui domnie a fost marcată de două mari crize politice între flamanzi şi francofoni, a recunoscut că Belgia nu este întotdeauna uşor de guvernat. Din fericire, „simţul compromisului constructiv” al majorităţii liderilor săi politici i-a permis să depăşească obstacolele şi să se transforme „dintr-un stat unitar într-un stat federal”, a spus el.

Sunt convins că păstrarea coeziunii statului nostru federal este vitală, nu doar pentru calitatea vieţii noastre împreună (...), ci şi pentru păstrarea bună stării noastre a tuturora”, a adăugat regele.

Acest mesaj este adresat în mod expres Flandrei, în care se află aproape 60% din populaţia belgiană şi în care separatiştii constituie principala forţă politică. Un nou avans al acestora este aşteptat în alegerile legislative din 2014.

Festivităţile urmează să înceapă cu adevărat sâmbătă seara, când familia regală va participa la „balul naţional”, în cartierul popular Marolles, la Bruxelles.

Duminică sunt prevăzute două momente puternice, transmise în direct de către televiziuni. La ora locală 10.30 (11.30 ora României), Albert al II-lea va semna în mod solemn actul oficial de abdicare, în prezenţa a aproximativ 250 de invitaţi, la Palatul Regal.

O oră şi jumătate mai târziu, Philippe va depune jurământul, în cele trei limbi oficiale (olandeză, franceză şi germană), în faţa membrilor camerelor reunite ale Parlamentului. El va purta, potrivit unei tradiţii, o uniformă militară şi se va aşeza pe tron, dar nu avea nici coroană şi nici sceptru, atribute regale necunoscute Belgiei.

Citiți și:

10.000 de steaguri pentru încoronarea noului rege al Belgiei vor fi produse la Târgu Mureş


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri