Reportaj BBC. Român: „100-200 de oameni îşi vând zilnic un rinichi în România”

Data publicării:
reportaj

O investigaţie a unei jurnaliste de la BBC Scoţia scoate la lumină reţelele de trafic de oameni din Europa de Est către Marea Britanie. Multe dintre persoanele care au căzut victime traficanţilor sunt din România, dar şi din Slovacia, mai ales din comunităţi defavorizate. Materialul filmat de ziaristă atât în ţara ei, cât şi în România şi în Slovacia, prezintă femei vândute reţelelor de prostituţie, oameni folosiţi ca forţă de muncă ieftină şi trafic de organe, cu ajutorul unor medici corupţi.

Anna, femeie vândută traficanţilor: A venit un bărbat, tot mă atingea, îşi punea mâinile pe mine şi m-a speriat. I-am zis să se dea la o parte, a încercat să-mi rupă hainele.

Reporter: Te-a violat?

Anna: Da.

Reporter: Reuşeşti să te întorci la viaţa normală?

Anna: Am început să uit tot.

Fata de 14 ani, numită Anna de BBC, a fost vândută traficanţilor de un prieten de familie şi forţată să se prostitueze. Timp de trei luni a fost violată zilnic, a afirmat BBC. Ea a fost salvată şi este în grija unei fundaţii umanitare din România.

Lorena Rusovan, Missio Link International: Acolo în faţă sunt camere, sunt gratii la geamuri. Uşile sunt încuiate. Toate aceastea sunt necesare să protejăm fetele.

În Marea Britanie, jurnalista BBC s-a întâlnit cu un român care vindea rinichiul soţiei. Discuţia a avut loc chiar în mijlocul Londrei.

Român: În România, 100-200 de oameni fac asta zilnic, îşi vând un rinichi.

Reporter: Cât doriţi?

Român: 45.

Reporter: Mii de euro sau lire?

Român: Euro!

Reporter: Și șpaga secretă către doctor cât e?

Român: Nu mult, 1.000 de lire.

Alţi români vin în Regatul Unit dispuşi să muncească pe salarii foarte mici.

Sam Poling, jurnalist BBC: Ajunge şi autobuzul care vine din România. Este plin cu români. Ei au avut o călătorie non-stop de aproape 60 de ore, în care au traversat şapte ţări pentru a ajunge în Marea Britanie, destinaţia lor finală. Cu toţii au venit de bunăvoie, dar unele persoane ar fi putut fi traficate.

Oficial, în Scoţia, zona pe care s-a concentrat investigaţia BBC, s-a descoperit că doar 150 de oameni au fost victime ale traficanţilor, anul trecut. Dar unii experţi spun că numărul lor este de câteva mii.

Potrivit postului britanic, traficul de persoane a devenit a doua cea mai profitabilă activitate infracţională din lume, după traficul de droguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri