Reportaj | Bruxelles, teritoriu militarizat. Viața într-o capitală sub amenințarea terorismului

Data publicării:
bruxelles armata twitter

„Suntem la gara Midi, gara centrală a Bruxelles-ului unde am ajuns cu un tren de la Paris care a plecat cu întârziere, din cauza controalelor riguroase. Imaginaţi-vă lucruri din bagaje împrăştiate pe peroane, astfel încât forţele de ordine să poată scotoci printre ele. Aici, în gara Midi, puţină lume, lume alertată, oamenii sfătuiţi să aibă în permanenţă actele de identitate la vedere ca să fie controlate cât mai uşor de zecile de poliţişti, jandarmi, militari, toți cu armele pe umăr, care împânzesc gara din capitala Belgiei”, relatează Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

Străzile Bruxelles-ului care până de curând erau pline de viaţă, cu oameni care mergeau la serviciu, la cumpărături, la film sau la un restaurant, cu maşini ce stăteau bară la bară, s-au golit brusc. După ridicarea alertei teroriste la cel mai înalt nivel, puţini au fost cei care s-au aventurat pe străzile pustii.

„Suntem în place Jordan, unul dintre cele mai faimoase locuri ale Bruxelles-ului, fie şi numai pentru că, de exemplu, în spatele meu, în acel pavilion, se vând aparent cei mai buni cartofi prăjiţi din Bruxelles. Sunt puţini oameni la coadă astăzi. Ce este iarăşi relevant pentru acest loc este că aici are loc în weekend o piaţă vizitată de sute de turişti şi de localnici. Astăzi toate aceste maşini ne arată că piaţa nu se mai ţine”, relatează Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

Pe străzile din Bruxelles, locul oamenilor obişnuiţi a fost luat de soldaţi înarmaţi, iar autovehiculele de poliţie şi blindatele armatei au înlocuit maşinile normale. Spectacolele şi evenimentele sportive au fost amânate, iar majoritatea localurilor din centrul oraşului au fost închise la recomandarea primăriei.

Noi a trebuit să anulăm o serie de evenimente importante care se desfăşurau în spaţii publice, aceste sunt zone foarte expuse”, spune Ramona Strugariu, jurnalist român stabilit în Bruxelles.

Grand Place, principalul obiectiv turistic al Bruxellului, este singurul animat la acestă oră a prânzului, dar, după cum puteţi vedea, sub pază miliatră. Turiştii străini sunt cei care s-au aventurat în acest loc, atraşi de clădiri şi de ce se poate vedea în jur, belgienii la această oră în cea mai mare parte lipsesc”, relatează Tudor Mușat, jurnalist Digi24.

De 6 ani de când sunt aici e prima dată când văd Grand Place sub pază militarizată, pentru că este foarte people friendly. Este neobişnuit de gol”, spune Ramona Strugariu, jurnalist român stabilit în Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...