REPORTAJ. Cum se vede Parisul prin ochii cerşetorilor veniţi din România

Data publicării:
romani paris

Limba română se aude la tot pasul în Oraşul Luminilor. Cerşetorii sunt prezenţi în toate punctele vânate de turişti: Champs Elysees, Lafayette, turnul Effel, muzeul Luvru sau Arcul de Triumf.

Maria îşi duce veacul pe bulevardul Lafayette, unul dintre cele mai populare când vine vorba de mărci cu renume şi extravaganţă. În colţul străzii, chiar la una din intrările în „Les Grands Magasins" stă de dimineaţă până seara târziu, când prăvăliile de lux trag oblonul. Poartă haine ponosite, un batic cu flori şi îşi spune povestea oricui vrea să o asculte. Pentru a nu se plictisi, şi-a luat şi companie...o pisică. Speră să impresioneze, şi chiar reuşeşte. Mulţi se înmoaie şi duc mâna la buzunar.

Femeia spune că legile blânde ale francezilor îi ajută să supravieţuiască.

La Bazilica Sacre Coeur, alte mâini întinse. O femeie trage după ea o fetiţă de nici cinci ani, arma ei cea mai de preţ în lupta cu inimile trecătorilor. Nespălată, pe jumătate dezbrăcată şi desculţă, fetiţa cere bani turiştilor. Cei care ar trebui să se ocupe de ea sunt de fapt cei care o obligă să cerşească: părinţii.

Doi paşi mai departe, o altă femeie, trecută de cincizeci de ani stă chiar în uşa edificiului de secol XVIII. Are un repertoriu bogat, aşa că nici măcar nu încearcă să ceară în franceză.

Liderii comunităţii rome din Franţa recunosc că cei mai mulţi dintre romii veniţi din România se bazează doar pe cerşit pentru a supravieţui. Care sunt metodele prin care ei reuşesc să scoată bani din buzunarul francezilor sau al turiştilor, vedeţi în principalul jurnal al zilei, la ora 19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri