România sprijină al șaselea pachet de sancțiuni UE la adresa Rusiei, dar vrea o „clauză de solidaritate”

Data actualizării: Data publicării:
liderii europeni reuniti la un summit special il asculta pe presedintele volodimir zelenski
Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei Foto: Profimedia Images

România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, dar este favorabilă includerii unei „clauze de solidaritate”, în cazul în care „se întâmplă ceva”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, explicând că asta ar însemna ca statele membre şi Comisia Europeană să ia de urgenţă măsuri pentru veni, de exemplu, în sprijinul României, în cazul în care s-ar întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.

El a mai spus că textul de concluzii care este acum pe masa liderilor europeni este un text la care România a contribuit semnificativ.

Președintele Klaus Iohannis recunoaște că discuțiile de la acest consiliu european special, care ar trebui să adopte un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, sunt „complicate”, pentru că multe economii europene depind de materii prime importate din Rusia.

„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. (...) Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară”, a arătat șeful statului.

„Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a anunțat președintele Iohannis.

România poate să ofere un sprijin semnificativ pentru exportul de cereale ucrainene

România poate să ofere un sprijin semnificativ în ceea ce privește exporturile de cereale ale Ucrainei, însă mai sunt de făcut multe în acest domeniu, iar această chestiune este și ea pe masa liderilor europeni, a arătat Klaus Iohannis

„Avem în continuare o temă pe care am menționat-o deja - securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare; una dintre sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare, și de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta și vom căuta soluții. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportată din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta”, a declarat președintele înaintea întâlnirii de la Bruxelles cu ceilalți lideri europeni.

Și prețurile la energie sunt în atenția Consiliului European. „Avem și alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populație - energie, prețurile la energie. Vom discuta mâine (marți - n.r.) acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menține prețurile la energie la un nivel competitiv și, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a arătat președintele.

Iohannis: În domeniul apărării, totul trebuie făcut în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat

Klaus Iohannis a atras atenția și asupra unei alte teme de discuție, care va fi abordată marți - securitate și apărare. 

„Noi dorim să îmbunătățim performanța industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. Sigur, România are interesul de a fi parte din acest demers și noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate și apărare trebuie făcut în complementaritate și în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat”, a atras atenția președintele României.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri