Sari la conținut

Rusia avertizează România în legătură cu declarațiile lui Traian Băsescu. Ce răspunde MAE de la București

 

ACTUALIZARE 20.30 Tentația de a transfera criza gravă pe care Federația Rusă a creat-o în prezent în relația sa cu comunitatea europeană și euroatlantică în zona relațiilor bilaterale cu România este nefundamentată și constituie o greșeală, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe transmis vineri seara.

MAE român găsește „regretabil” că evoluțiile din cursul anului 2013 înregistrate în dialogul bilateral sunt „relativizate” de partenerii de la Moscova.

Iată precizările pe care le face purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu:

MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina.

România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Tentația MAE rus de a transfera criza gravă  pe care Federatia Rusă o traversează, în prezent, în relația sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relațiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greșeală.

Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013  în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa”.

______________________________________

Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu”, a afirmat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

„Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei 'agresiuni împotriva Ucrainei' la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean nu a respins această declaraţie.

„Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”, a adăugat diplomaţia rusă, potrivit Mediafax.

„Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (...) nu este în interesul nimănui”, mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

România a denunţat, în martie, agresiunea rusă în Crimeea şi referendumul ilegal care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru „repoziţionarea” forţelor NATO în Europa.