„Rușine totală”. Austria, criticată că le permite rușilor să vină la adunarea OSCE de la Viena la un an după ce Putin a invadat Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Putin și van der Bellen
Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Soci în 2019. Foto: Profimedia Images

Austria urmează să le ofere vize deputaților ruși care vor participa la Adunarea Parlamentară a OSCE programată la finalul săptămânii la Viena, informează Politico, cu toate că toți membrii delegației ruse sunt sancționați de UE, iar evenimentul va coincide cu împlinirea unui an de când Putin a declanșat invazia Ucrainei.

Delegația rusă cuprinde 18 parlamentari ruși și este condusă de Piotr Tolstoi, președintele adjunct al Dumei rusești. Toți membrii delegației care ar urma să participe la întâlnirea din cadrul OSCE sunt sancționați de Uniunea Europeană.

Un diplomat al UE a spus că ar fi o „rușine totală” pentru Austria dacă le permite rușilor să intre în țară. „Se pare că Viena, patria atâtor compozitori de marcă, a devenit surdă”, a comentat diplomatul european.

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a spus că data la care va avea loc evenimentul este o coincidență „foarte nefericită”, dar că țara sa este obligată de statutul ei de gazdă a OSCE să invite delegațiile din toate statele membre.

Un grup de 100 de intelectuali, politicieni și alte persoane publice, inclusiv autorul Robert Menasse și prim-vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas, a cerut Austriei să abandoneze ceea ce aceștia numesc o poziție imorală cu privire la războiul din Ucraina.

Austria, care a adoptat un statut de țară neutră încă din 1955, a refuzat să trimită arme Ucrainei, iar criticii au acuzat Viena că ar încerca în continuare să păstreze relații bune cu Moscova.

„Austria se poartă ca și când lumea s-a oprit pe 23 februarie 2022”, se menționează în scrisoarea deschisă. „Poziția noastră de securitate este ridiculizată internațional de unii și percepută ca fiind lipsită de coloană vertebrală de alții.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri