Video Exclusiv Siegfried Mureșan: Sper să începem negocierile cu Republica Moldova cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024

Data actualizării: Data publicării:
ID63051_INQUAM_Photos_George_Calin
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL. FOTO: Inquam Photos

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat la Digi24 că, prin decizia istorică de azi, UE se va implica activ în întărirea, reformarea, modernizarea Republicii Moldova, cu resurse financiare și tehnice, pentru ca moldovenii să simtă traiul european cât mai curând. Eurodeputatul a mai explicat că, în acest punct, Chișinăul nu trebuie să îndeplinească toate cerințele UE pentru aderarea, aceasta fiind o condiție necesară la momentul încheierii negocierilor, însă, potrivit oficialului european, "progresul e clar, direcția de reformare e clară și Republica Moldova îndeplinește tot ceea ce s-a cerut pentru a putea începe negocierile. Sper să începem negocierile cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024 să începem negocierile tehnice". 

"UE înțelege în sfârșit că putem trăi în stabilitate și siguranță în interiorul granițelor UE doar dacă suntem înconjurați în vecinătatea noastră imediată de state sigure și stabile. Faptul că Republica Moldova dorește să se modernize, să se întărească și să se apropie de UE este un lucru bun nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci și pentru România și toată UE.

Comisia Europeană recomandă azi un lucru istoric - începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova. Asta înseamnă două lucruri - știm că Republica Moldova are perspectivă europeană și că într-o zi va deveni stat membru al UE și al doilea, UE se va implica activ în întărirea, reformarea, modernizarea Republicii Moldova, se va implica cu resurse financiare, tehnice, pentru ca oamenii din Republica Moldova să simtă traiul european cât mai curând.

Este o decizie pe deplin justificată, deoarece în ultimii doi ani de zile de când la Chișinău avem guvernare pro-europeană, președinte pro-european și guvern pro-european, care se sprijină pe o majoritate transparentă, la vedere, în favoarea UE.

De când avem toate aceste lucruri, se fac reforme considerabile, consistente în întărirea statului de drept, întărirea justiției, reformarea instituțiilor sistemului judecătoresc, combaterea corupției și a spălării banilor, se fac reforme care înainte au fost amânate de ani de zile. Republica Moldova are astăzi toată încrederea instituțiilor europene și beneficiile încep să apară pentru oameni", a declarat Siegfried Mureșan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

În ceea ce privește marja de timp de care Republica Moldova dispune pentru a-și rezolva problemele care trenează, europarlamentarul susține că țara vecină nu trebuie să îndeplinească acum toate condițiile de aderare, ci în momentul în care negocierile vor fi încheiate, negocieri tehnice, care, speră acesta, vor începe cât mai curând, cel mai probabil la începutul anului viitor.

"Comisia Europeană a acordat acum un an Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la UE și a oferit țării o listă de 9 reforme de îndeplinit. O mare parte dintre aceste reforme au fost pe deplin îndeplinite, unele au fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare și mai trebuie continuate anumite lucruri. Ideea este că Republica Moldova nu îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la UE, dar nici nu trebuie să le îndeplinească acum, ci atunci când încheiem negocierile. Însă îndeplinește suficiente, progresul e clar, direcția de reformare e clară și îndeplinește tot ceea ce s-a cerut pentru a putea începe negocierile. Sper să începem negocierile cât mai curând, cel mai târziu la începutul anului 2024 să începem negocierile tehnice, pentru ca acest proces să intre și Republica Moldova să înceapă să preia legislație europeană și îmbunătățească standardele", a mai explicat eurodeputatul.

Editor : A.R. | Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri