Sondaj UE: Rasismul este în creștere în Europa. Rezultatele „sunt rușinoase”

Data publicării:
Eulsion of migrants from law street BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 20 : Eulsion of around seventy applicants for intern
Unul din patru (26%) dintre respondenți au declarat că au fost opriți de poliție în cei cinci ani anteriori sondajului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un sondajul realizat pe 6.752 de persoane de origine africană din 13 țări europene arată că aproape jumătate dintre acestea au suferit discriminare. Rasismul este în creștere în Europa, iar aproape jumătate dintre persoanele de culoare din statele membre chestionate de UE raportează discriminare, de la abuzul verbal asupra copiilor lor, până la blocarea de a închiria case, transimte The Guardian.

În fiecare domeniu al vieții, de la școli la piața muncii, locuințe și sănătate, un sondaj realizat de agenția UE pentru drepturile persoanelor de ascendență africană a constatat niveluri ridicate de discriminare, cu unele dintre cele mai proaste rezultate înregistrate vreodată în Austria și Germania, unde partidele de extremă dreapta au crescut.

Sondajul a 6.752 de persoane de origine africană din 13 țări – Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia – a constatat că 45% au suferit discriminare rasială, o creștere cu șase puncte procentuale de la 39% în 2016.

În țările unde cresc partidele de extremă dreapta, crește și rasismul

În Austria și Germania, trei din patru dintre cei chestionați (72% și 76%) au declarat că s-au simțit discriminați în ultimii cinci ani, în creștere față de jumătate (51% și 52%) când a fost pusă aceeași întrebare în 2016.

Alternative für Deutschland, anti-imigrație, a devenit al treilea partid ca mărime din Germania, precum și cea mai mare opoziție, după alegerile federale din 2017. S-au descurcat mai puțin bine în 2021, dar influența lor este în creștere. Un politician AfD a fost ales în funcția de administrator de district, echivalentul unui primar, în Germania, pentru prima dată în iunie, cu triumfurile electorale mai recente în vestul țării, descriindu-se mai nou ca „un majoritar".

În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), fondat în 1956 și condus pentru prima dată de un fost funcționar nazist și ofițer SS, este lider în sondaje înaintea alegerilor generale de anul viitor, pe care se așteaptă să le câștige.

Michael O’Flaherty, director la agenția UE pentru drepturile fundamentale, care consiliază Comisia Europeană în materie de politică, a declarat că rezultatele din raportul „Being Black in the EU” sunt „rușinoase”.

El a cerut tuturor țărilor UE să adune date privind egalitatea, inclusiv despre originea etnică sau rasială, în încercarea de a aborda și mai mult problema. Din cauza sensibilităților apărute în urma celui de-al doilea război mondial, Germania, spre deosebire de Marea Britanie, nu colectează date de recensământ privind diversitatea rasială sau etnică.

O’Flaherty a spus: „Este șocant să nu vedem nicio îmbunătățire de la ultimul nostru sondaj din 2016. În schimb, oamenii de origine africană se confruntă cu tot mai multă discriminare doar din cauza culorii pielii lor. Rasismul și discriminarea nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre. UE și statele sale membre ar trebui să folosească aceste constatări pentru a-și orienta mai bine eforturile și pentru a se asigura că și persoanele de origine africană se pot bucura de drepturile lor în mod liber, fără rasism și discriminare”, a spus el.

Poliția face profilare rasială

Se spune că rasismul descoperit de agenție afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Unul din patru (23%) respondenți a spus că un proprietar privat i-a împiedicat să închirieze o casă din cauza originii lor rasiale sau etnice.

Un sfert (23%) dintre persoanele de culoare au indicat că cineva a făcut comentarii jignitoare sau amenințătoare copilului lor din cauza originii lor etnice sau de imigranți. Aproape doi din cinci părinți din Irlanda (39%), Germania și Finlanda (ambele 38%) și Austria (37%) au raportat astfel de experiențe.

În țările chestionate, s-a constatat că tinerii de origine africană au șanse de trei ori mai mari să părăsească școala devreme, în comparație cu populația generală.

Unul din patru (26%) dintre respondenți au declarat că au fost opriți de poliție în cei cinci ani anteriori sondajului. Dintre aceștia, aproximativ jumătate (48%) au caracterizat cea mai recentă oprire ca fiind „profilare rasială”.

Proporția medie de oameni de culoare care au spus că au crezut că au fost victime ale profilării etnice de către poliție a crescut în țările chestionate de la 41% în 2016 la 48% în 2022, când a fost întreprins cel mai recent sondaj.

Persoanele de origine africană sunt supracalificate pentru locurile de muncă ocupate

În medie, rata de ocupare în rândul persoanelor de ascendență africană cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani (71%) s-a dovedit a fi similară cu cea a populației generale (73%) din aceeași categorie de vârstă. Dar aproape o treime (32%) dintre respondenți lucrau în „ocupații elementare”, comparativ cu o medie de 8% pentru populația generală din toate cele 27 de state membre UE.

Aproape o treime (30%) dintre persoanele angajate de origine africană au un contract temporar. Se spune că această proporție este de trei ori mai mare decât cea a populației generale din UE (11%). De asemenea, s-a constatat că oamenii de culoare sunt supracalificați în mod disproporționat pentru locurile de muncă în care lucrează. O treime (35%) dintre persoanele de culoare cu calificări de nivel universitar s-au dovedit a avea ocupații cu calificare scăzută sau medie, comparativ cu 21% pentru populația generală.

Respondenții la sondajul UE s-au născut fie în țări din Africa sub-sahariană, fie sunt descendenți ai imigranților, cu cel puțin un părinte născut în Africa sub-sahariană.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri